Stäng fönster Norrtälje kn, HÄVERÖ PRÄSTGÅRD 2:1 HÄVERÖ KYRKA

Historik
Häverö kyrka är medeltida och uppförd i en stenig trakt, rik på berg. Klockstapeln har en ålderdomlig konstruktion och är byggnadstekniskt sett mycket intressant. Det är en salkyrka med rektangulär plan, tre travéer, samt vidbyggd sakristia i norr och vapenhus i söder. Långhusets nordvästra hörn är genomskuret av en rundbågsformad gång. Långhus och sakristia kan dateras till tiden omkring 1300. Vapenhuset uppfördes samtidigt eller något senare, dock före 1400-talets senare hälft då kyrkans valv slogs. Kalkmålningarna är fån 1400-talets slut och 1500-talets början. 1751 utvidgades fönstren, på 1850-talet överkalkades målningar i långhuset. 1905 restaurerades kyrkan efter arkitekt G. Améens ritningar: ny läktare uppfördes, nya bänkar, framtagande av målningar. Av hög kvalitet är kyrkans altarskåp, ett Antwerpenarbete från 1500-talets början.