Stäng fönster Värnamo kn, TÅNNÖ 17:1 TÅNNÖ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Typisk nyklassicistisk kyrka, en av de mindre, belägen i öppet slättlandskap. Byggd 1849, då den medeltida träkyrkan revs, och invigd 1852 av biskop Christofer Isaac Heurlin. Ritning av Ludvig Hawerman vid ÖIÄ 1845, baserad på förslag från byggmästaren C G Lilliegren 1839 och ändrad i flera avseenden av församlingen, som önskade Voxtorp som förebild. Som entreprenör för bygget omtalas Andreas Bengtsson på Åsen i Voxtorp. Mycket välbevarad och enhetlig karaktär såväl till det yttre som till det inre.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med halvrunt kor i öster, på Hawermans ritning rakslutet, torn i väster, sakristia i norr. Entréer i väster och mitt på sydsidan. Byggd i sten och tegel. Spritputsad, avfärgad i vitt, tidigare med dragning åt gult. Gråputsad sockel. Kopparplåt på taken. Ursprungligen spån på torntaket, i övrigt tegel.

EXTERIÖR - Långhuskyrka med sadeltak. Torn med öppen graciös lanternin i trä, målad i rött och vitt, med svängt tak. Västportalen med omfattning av kraftiga halvkolonner som bär vulstbåge över lunettfönster. Sydentrén helt utan omfattning. Profilerad taklist målad i grått och rött. Lunettfönster till läktaren i väster.

INTERIÖR - Lugnt och harmoniskt kyrkorum med det halvrunda koret belyst av fyra fönster. Hela inredningen är enhetligt färgsatt i gråvitt med sparsam förgyllning och följer därmed ursprunglig färghållning. Trävalvet grått, väggar vita. Välbevarat skurgolv med breda plankor och smidd spik. I bänkkvarteren är dock golven bytta och lackerade. Altartavlan, "Herdarnas tillbedjan", av Louis Masreliez ca 1764, är skänkt till kyrkan 1854. I koret finns även två ursprungliga nummertavlor med lyror samt ståndur. Predikstolen är utförd av en snickare Lindquist. Ljudtaket följer ritning från 1844 av Ludwig Hawerman, medan korgen gjorts rymligare med avvikande dekor. Fyra slutna bänkkvarter med snidad dekor på mellanstyckena och bibehållen numrering. Svängda korbänkar. Orgelläktare med liten, enkelt dekorerad orgel från 1866. Läktarunderbyggnad med vävspända skärmar som ej når i tak och lämnar de främre läktarstöden fria.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993