Stäng fönster Gotland kn, HEJNUM STORA KYRKEBYS 1:21 STORA KYRKEBYS I HEJNUM

Historik
Stora Kyrkebys tillhör öns mest kända och fotograferade genuint gotländska gårdar. Till gården är även sägner förknippade, bl.a. om Gotlands kristnande.
Huvudbyggnaden är en smal, hög manbyggnad i två våningar av sten, med rosa spritputsad fasad, under tegeltak. Huset är byggt i två omgångar, övervåningen tillkom möjligen 1770.
Till huvudbyggnaden hör två flygelbyggnader i sten under tegel- och plåttak vilka sannolikt är samtida med manbyggnadens övervåning. Östra flygeln hyser två drängkammare med farstu och vind. Västra flygeln innehåller smedja och brygghus med bakugn och kölna på vinden. Den stora vinkelbyggda ladugården i sten under plåt- och spåntak är byggd i olika omgångar under 1700- och 1800-talen och innehåller en mängd funktioner. Ett tröskhus är tillfogat på dess baksida.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1985-12-16. Dnr 11.392-142-85