Stäng fönster Mjölby kn, MUNKEN 1 SJÖLINGÅRDEN

Historik
Bostadshuset av timmer i två våningar, panelat och rödfärgat, torde vara uppfört under 1700-talets andra hälft. Byggnaden bevarar i allt väsentligt sitt ursprungliga utseende. Under 1800-talet innehades gården av organisten i Skänninge Vårfrukyrka, Nils Sjölin, och därefter av dennes son. Efter några ägarbyten förvärvades gården så småningom av Skänningebygdens hembygdsförening S:ta Ingrids gille, som i bottenvåningen har inrättat skol-, jordbruks- och apoteksmuseum samt i övervåningen skomakeri- och urmakerimuseum. Till anläggningen hör också en hitflyttad äldre smedja samt en visthusbod. Mjölby kommun har numera övertagit fastigheten, som disponeras av hembygdsföreningen.