Stäng fönster Orust kn, MOLLÖSUND 5:224 MOLLÖSUNDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: MOLLÖSUND

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapellförsamling utbruten 1587 ur Morlanda (annexförsamling 1923).

LÄGE OCH OMGIVNING - Den gamla kyrkan låg inne på den gamla kyrkogården i samhället, ned mot hamnen. När en ny kyrka skulle byggas önskade församlingen ett högre och ljusare läge.

Den befintliga kyrkan ligger på en kuperad tomt med berg i dagen, mitt emellan fiskebebyggelsen vid hamnen och villabebyggelse i öster. Läget är relativt högt och fritt. Pastorsexpeditionen ligger ca 150 m öster om kyrkan. Landskapet är utpräglad kustbygd och Mollösund bildar riksintresse som ett karaktäristiskt fiskeläge, för övrigt ett av Bohusläns äldsta. Mollösund ligger på Orust, ca 25 km väster om Stenungsund.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Träkyrka av okänd ålder och utformning. Den var troligen uppförd under den stora sillfiskeperioden 1556 - 1588. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den befintliga träkyrkan uppfördes 1866 och består av ett rektangulärt långhus och rakavslutat korparti, en smalare sakristia i öster samt torn i väster, flankerat av låga biutrymmen. Ritningarna utfördes av en man med efternamnet namn Hejlborn, förnamn okänt.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Både exteriör och interiör uppvisar en blandning mellan nyklassicism och nygotik. Ytterväggarna är klädda med panel och indelade i fält, långväggarna med en spetsig fönsteröppning i varje. I väster reser sig västtornet med sitt toppiga tak, flankerat av låga biutrymmen. Tillsammans med tornet upptar västfasaden samma bredd som kyrkorummet och står under samma tak. Ingång i väster via tornets bottenplan, som fungerar som vapenhus. Kyrkorummet täcks av ett femdelat tak, byggt 1911, indelat i kassetter och med delvis synlig takkonstruktion. Altarprydnaden är delvis sammansatt av delar från ortens äldre kyrka. Predikstolen kan härröra från 1600-talet. Bänkinredningen är öppen. Utmed långhusets västra kortsida sträcker sig orgelläktaren med målningar på barriären från gamla kyrkans läktarbröstning. De restaurerades 1935 av Gunnar Erik Ström. På ömse sidor om vapenhuset inreddes 1970 bl a bisättningsrum och förråd.

Dopfunt av trä, möjligen 1600-tal. Ommålad i modern tid. Två träskulpturer, möjligen 1600-tal och från gamla kyrkans predikstol.