Stäng fönster Ovanåker kn, SVABENSVERK 6:1 SVABENSVERKS KYRKA

Historik
Kyrklig verksamhet har funnits i Svabensverk sedan 1806. Då inhystes kyrksalen i ett hus som även rymde lägenheter. Vid mitten av 1800-talet hade antalet ortsbor vuxit så pass att en utbyggnad av bönerummet blev nödvändig, men när bruket några årtionden senare lades ner blev istället bönerummet för stort för byns lilla församling. Resultatet blev att man 1884 flyttade den kyrkliga verksamheten till dagens kapell, då byns skolhus. Skolan hade uppförts tjugo år tidigare med murar av oputsad slaggsten lika de näraliggande bostadshusen. Byggnaden hade troligen ingången via en förstuga i norr genom vilken man nådde de två salarna. När skolhuset sedan byggdes om förvandlades förstugan till sakristia och de två salarna slogs ihop till en. Vid slutet av 1940-talet renoverades kapellet, taket byttes troligen ut från spån till tegel vid denna tidpunkt, och vissa energibesparande åtgärder vidtogs. 25 år senare renoverades det återigen varvid bland annat nuvarande bänkinredning tillkom.