Stäng fönster Gislaved kn, ÅNESTORP 1:6 M.FL. KÅLLERSTADS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Den medeltida kyrkan revs ca 1760 för en ny träkyrka, som i sin tur ersattes av den nuvarande kyrkan, byggd i sten 1856-58 av byggmästare Johannes Bengtsson, Bökhult, och invigd 1861 av biskop Henrik Gustav Hultman. Ny tomt valdes med fritt, höglänt läge. Nybygget beslöts 1849, och kyrkan byggdes på församlingens begäran lik den då planerade grannkyrkan i Jälluntofta. Originalritning saknas. Kyrkan är välbevarad till det yttre och inre, bortsett från takbeklädnad och delvis förändrad färgsättning.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med absidialt kor i öster, sakristia i norr, torn i väster. Ingångar i väster och mitt på sydfasaden. Byggd i sten, spritputsad med släta omfattningar, avfärgad i vitt, gråputsad sockel. Diagonallagt cementtegel på långhustaket, kopparplåt (ursprungligen spån) på kor-, torn- och lanternintaken, svart korrugerad plåt på sakristietaket. Lanterninen av trä, målad i gråvitt med dekor i brunt.

EXTERIÖR - Långhuskyrka med ganska lågt torn med liten fyrkantig lanternin, med glasade bågöppningar, pyramidtak med kors på klot. Västingången har ursprunglig stentrappa. Över sydingången en kalkstenstavla med inskription och däröver lunettfönster. Lunettfönster även på västväggen till läktaren. Fyra fönster i koret med antikglas, klarglas i större rutor i långhusfönstren.

INTERIÖR - Kyrkorummet har gråvita väggar, grålaserat trävalv, taklist laserad i rött och grått med tandsnittsfris. Altare i korets fond med altartavla från 1867 av Sven Johansson från Karaby,"Kristi förklaring", efter Fredric Westin. Ramverk målat i grått och vitt med pilastrar och svängt krön, skulpterat av Joel Spets, som även gjort nummertavlorna med graciösa lyror, och troligen predikstolen, lik den han 1861 snickrade för Jälluntofta, med balusterdockor i vitt mot blå fond. Bänkinredning i fyra slutna kvarter i grått och vitt med spegelfält marmorerade i gult och vitt, bänkarnas innanrede grönlaserat med grågröna lister. Svängda korbänkar. Orgel från 1877 byggd av J Carlsson och J Andersson i Ignarp, med nygotisk fasad, målad grå med förgylld dekor, liksom läktarbröstningen, som pryds med gallerverk upptill. Läktaren underbyggd med samlingsrum och museirum. Välbevarat äldre furugolv.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993