Stäng fönster Eksjö kn, BORGEN 3 STORA TORGET, BORGEN 3

Historik
STORA TORGET - Stora Torget har i huvudsak behållit den utformning det fick efter en brand 1856. Den förhållandevis stora torgytan utgör en övergång mellan den medeltida stadsplanen i norr och rutnätsplanen i söder. Torget avgränsas i norr av den äldre trähusbebyggelsen som, med sina smala krokiga gator, bildar en närmast sluten vägg åt norr. Den södra stadsdelens sammanbyggda husrad sluter torget åt sydväst, medan den breda Södra Storgatans möte med Södra Kyrkogatan tillsammans med den glesa bebyggelsen i kvarteret Banken utgör en mer diffus avgränsning. I väster avgränsas torget av Rådhuset/Stora Hotellets höga och breda byggnad vars volym ytterligare förstärks av höga träd på ömse sidor. Bakom hotellbyggnaden sluttar marken nedåt.

BORGEN 3 - Gården är belägen vid Stora Torget och består av gathuset, ett gårdshus samt en ålderdomlig uthuslänga med portlider och stall. Byggnaderna är uppförda strax efter den stora branden 1856, som ödelade staden söder om kyrkan. Gathuset är uppfört av reveterat och rosakalkat timmer i två våningar under tegeltäckt sadeltak. Mitt på huvudfasaden är en frontespis med ett halvrunt fönster. Bottenvåningen som inrymmer butiker är rusticerad. Uthuslängan är timrad i två våningar, locklistpanel och rödfärgad samt har tegeltäckt sadeltak. Gårdshuset har i senare tid förändrats och ingår inte i byggnadsminnet.

Anläggningen är byggnadsminnesmärkt sedan 1981-03-06. 1999-09-28 byggnadsminnesförklarades Stora Torget och södra delen av torgmiljön i Eksjö. Beslutet innefattar Stora Torget, fastigheten Gamla Stan 1:2, samt de kring torget belägna fastigheterna Banken 1, Borgen 1, Borgen 4 och Rådhuset 1. Se beslut under anläggningen Eksjö kn, Borgen 1, STORA TORGET, BORGEN 1 http://www.bebyggelseregistret.raa.se/anlaggning_desc.asp?id=12692

Inom skyddsområdet, Stora Torget och södra delen av torgmiljön, var sedan tidigare byggnadsminnesförklaringar utfärdade på fastigheterna Borgen 2, beslutsdatum 1991-09-30 och, denna fastighet, Borgen 3.

KÄLLOR: Beslut - Angående byggnadsminnesförklaring av Stora Torget med kv Banken 1, Borgen 1, Borgen 4 och Rådhuset 1 i Eksjö, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1999-09-28. Dnr 221-3567-93
Beslut - Byggnadsminnesförklaring (Borgen 2), Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1991-09-30. Dnr 221-288-89
Beslut - Byggnadsminnesförklaring (Borgen 3), Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1981-03-06. Dnr 11.392-367-79
Byggnadsminnen 1978-1988 - Förteckning över nya byggnadsminnen 1 juli 1978-31 december 1988 enligt lagen den 9 december 1960, nr 690. Riksantikvarieämbetet (RAÄ), (Uppsala: A & W), 1989. ISBN: 91-7192-752-2