Stäng fönster Örnsköldsvik kn, KYRKAN 1 ÖRNSKÖLDSVIKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÖRNSKÖLDSVIK

BEFOLKNINGSTAL - år 1805: -, år 1900: -, år 1995: 9467

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbrutet ur Själevad 1907, eget pastorat.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger högt i utkanten av den äldre stadskärnan med skolor i omgivningen.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan byggdes 1908-10 efter ritningar av Gustaf Améen. Enligt originalritningen var koret avslutat med en kupolkrönt absid och bakom denna plats för sakristia och arkiv i vardera hörnet. Man uteslöt emellertid korutbyggnaden av ekonomiska skäl. Treskeppig tegelbyggnad med nord-sydlig orientering. Rektangulär plan med lägre rakslutet kor omgivet av sakristia i nordväst och skrudkammare i nordost. Korta, breda korsarmar - den östra femkantigt avslutad. Torn placerat mot det sydvästra hörnet samt en mångkantig förrådsutbyggnad i sydost. Vid en renovering 1953 till 1955 under ledning av Karl Martin Westerberg breddades och fördjupades koret mot norr genom rivning av väggen mot den befintliga sakristian. En ny sakristia byggdes i nordväst och fick som pendang en skrudkammare i nordöstra hörnet. De båda tillbyggnaderna förbands genom ett rum bakom koret.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Rikt utsmyckad exteriör huvudsakligen i blottat tegel, med strävpelare kopplade fönsteröppningar och rundfönster. Gavlarna är prydda med vulster och blinderingar; korsarmsgaveln i söder har valmtak. Det sidoställda tornet kröns av huv, lanternin med ur i samtliga riktningar samt en kort spira. Ingång i väster via förhall. Kyrkorummet avdelas med pelare i brett mittskepp och smala sidoskepp. Mittskeppet täcks av enkla kryssvalv. Interiören är numer till stor del ett resultat av ovan nämnda renovering 1953-55. Tidigare fanns en altaruppsats med ramverk efter Améens ritningar och målningar av August Jansson, nu fick det utökade korets fondvägg en stor målning utförd av Sigurd Möller, motivet är "Den stora måltiden". Över den äldre altaranordningen fanns ett runt fönster med glasmålningar. De målningar med bibeltexter och schabloner som fanns på väggarna målades över. Vid renoveringen tillkom också glasmålningar av Otte Sköld i den östra korsarmen. En ny predikstol i vit marmor ersatte den tidigare predikstolen i trä, även den efter ritning av Améen.