Stäng fönster Tierp kn, SKÄRSÄTTRA 2:3 LÖVSTABRUKS KYRKA

Historik
Lövstabruk i Österlövsta socken ligger i nordligaste Uppland. Brukets historia går tillbaka till 1570-talet. 1615 fick Lövsta sin första gudstjänstlokal, ett litet kapell, troligen byggt av trä. Dess exakta plats är okänd I början av 1700-talet, på en tomt väster om nuvrande kyrkan, uppfördes ett nytt kapell som dock förstördes under ryssarnas härjningar 1719.

Nuvarande kyrkan byggdes 1727-35 av släkten De Geer, då ägare till bruket. Den ligger vid sin pendang brukskontoret. Härifrån sträcker sig Prästgatan fram till herrgården. Arkitekten är okänd; namnet Joseph Gabriel Destain har föreslagits.

Kyrkan präglas av är byggd i en enhetlig karolinsk barockstil. Den påbörjades 1727 av släkten De Geer på bruket under dess glansperiod och stod helt klar 1735. De gulputsade tegelmurarna formar en enskeppig salkyrka med koret i norr. Två ingångar finns, en mitt i sydgaveln och en mitt på östra långmuren. Symmetrin understryks av höga, rundbågiga fönster med små, blyinfattade rutor. Säteritakets ursprungliga spåntäckning utbyttes redan 1736 mot tegel. Det kröns av två takryttare i form av urnor med flammor s.k. knappar. Undre takfallet har fyra takkupor, en i vart väderstreck. De är inte ursprungliga men byggdes före 1748, då de syns på en teckning över bruket. Intill nordmuren sluter sig en låg, kvadratisk sakristia med valmat sadeltak.

Den praktfulla interiören är en av vårt lands mest välbevarade kyrkorum från barocken. Altaruppsatsen, predikstolen och orgeln kan härröra från Burchhardt Prechts ateljé. Predikstolen omges av draperimålning. På läktaren över ingången i söder står kyrkans märkligaste inventarium, en magnifik orgel från 1728, byggd av Johan Niclas Cahlman och vårt lands största i sitt slag från barocken.

Bänkinredningen är sluten. Över rummet höjer sig ett spegelvalv av trä. Tegelgolvet är ursprungligt.

Inga större förändringar har skett sedan byggnadstiden. En renovering 1962-63 under ledning av Jörgen Fåk omfattade bl a en yttre omputsning och omläggning av taket. Interiören ommålades och den fasta inredningen rengjordes. Flertalet bänkar försågs med något bakåtlutande ryggstöd och bredare sitsar. Vid den senaste renoveringen 1994 lades åter taket om och fasaden avfärgades.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996-1999.