Stäng fönster Karlstad kn, TEATERN 1 KARLSTADS TEATER

Historik
Karlstads teater invigdes 1893 och ingår tillsammans med teatrarna i Gävle, Sundsvall och Ystad m.fl. i den grupp nyantika teaterbyggnader som, med utgångspunkt i bl.a. K F Schinkels Schauspielhaus i Berlin, mot seklets slut uppfördes i en rad svenska landsortsstäder. Dess samtida monumentala motsvarighet på inhemsk botten är Kungliga Teatern i Stockholm, som också har samma upphovsman, arkitekten J A Anderberg.
I Karlstads teater med dess rika historiserande fasadutsmyckning åskådliggörs mycket av det sena 1800-talets arkitekturideal och formelement. Här avspeglas också en medveten arkitektonisk strävan att byggnadens funktion och inre disposition tydligt skall kunna avläsas i dess exteriör. Fasaderna är putsade och vitkalkade.
Teatern ombyggdes 1937 till biograf men återinvigdes som teaterlokal 1984 efter en genomgripande restaurering.