Stäng fönster Helsingborg kn, SIGNESTORP 5:21 JÖNS JONSGÅRDEN

Historik
Jöns Jonsgården i Kattarp är ett synnerligen välbevarat exempel på en typisk nordvästskånsk bondgård från 1800-talets förra hälft. Den ligger på ursprunglig plats i Signestorps by och är en fyrlängad anläggning i korsvirke under stråtak. Byggnaderna uppfördes under 1805-55 och ersatte successivt en äldre gård. Äldst är östra längan (sedermera undantagslängan) från 1805. År 1816 stod nuvarande boningslängan mot söder klar. Vid sydsidan anlades en tidstypisk trädgård och kryddodling. Stallängan mot väster byggdes om 1835 och logen mot norr 1855. På flera ställen finns inristade årtal, som stammar från äldre ombyggnader. Boningshuset i södra längan är uppbyggt kring den stora ugnen på sedvanligt vis med storstugan som ett genomgående rum åt öster och lillstugan, "Storahus" och spiskammare åt väster. Storstugan fick sin värme genom en sättugn, som sköt in genom väggen från skorstenen. Senare tillfogades salen och kamrarna, ouppvärmda rum i längans östra del (1876-77). Huset är byggt i korsvirke med fyllningar i rött tegel med vita fogar på trädgårdssidan. Gårdssidan är klädd med locklistpanel målad i en ljust blågrön färg, typisk för 1870-talet. I övrigt är gårdens korsvirke, dörrar och brädbeklädnader rödmålade, fönstersnickerier och vindskidor vitmålade. Även rummen i undantagslängan är grupperade kring en bakugn på liknade sätt. Bostadsdelens gavel och fasader består av korsvirke med vitkalkade fyllningar. Den avskiljs från en ekonomidel genom en port (gade port). Gårdsfasaden mellan porten och logen har rödmålad locklistpanel. Östra väggen är utförd med skiftesverksplankor i de nedre facken. Dess konstruktion är den ålderdomligaste på gården. På motstående sida i stallängan finns ytterligare en port (västerport), som leder ut från gårdsplanen. Efter Jöns Jonssons tid, då gården fick sitt nuvarande utseende, har det gått i arv inom släkten tills den år 1961 överstogs av stiftelsen Jöns Jonsgården i Kattarp. Sedan 1959 har en etappvis restaurering genomförts i samråd med de kulturvårdande myndigheterna. Till gården hör det lilla "Ryllehuset" vid trädgårdens östra ände. Ryllehuset kan vara byggt vid mitten av 1800-talet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Malmöhus län 1991-10-08, Dnr 221-6445/90