Stäng fönster Älmhult kn, SKÖLDSBYGD 1:11 EMANUELSKAPELLET (METODISTKYRKAN I HOLMSERYD)

Historik
Metodistkyrkan var en av de första frikyrkorna i Sverige. Rörelsen kom hit redan på 1830-talet, främst genom engelsmannen George Scott. Mot slutet av 1800-talet fick metodistkyrkan ett stort genomslag genom hemvändande svenskamerikaner som anslutit sig till kyrkan i USA. Nya församlingar bildades framför allt i bruks- och industrisamhällen. Några av de nya frikyrkobyggnaderna blev starkt influerade av de nordamerikanska kyrkorna.
Metodistkyrkan i Holmseryd ritades av Katrineholms Snickeri AB och uppfördes 1893-95 under ledning av byggmästare Carl Andersson, Älmhult. Emanuelskapellet är en rektangulär, enskeppig träbyggnad med ett 25 meter högt torn och en till korväggen anslutande sakristia. Byggnaden har en genomförd panelarkitektur med nordamerikanska influenser och goticerande formspråk. Yttertaken var ursprungligen spåntäckta och långhusets tak var försett med tre stycken lukarner (små takkupor).
1965 hade församlingen bara en medlem kvar. Kapellet förföll allt mer och på 1970-talet fanns planer på att det skulle flyttas till Skansen. 1993 köptes byggnaden av Göteryds Hembygdsförening. Byggnaden har därefter rustats upp och används bl.a. sommartid av Svenska kyrkan i Göteryd.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Kronobergs län, 1999-03-12, Dnr 221-1561-94.