Stäng fönster Ystad kn, HAMNEN 2:3 YSTADS ÖVRE FYR

Historik
Fyren "Ystad övre" eller Ystads inre fyr, som den kallas idag, konstruerades av Nils Gustav von Heidenstam och byggdes av fyringenjör A T Gellerstedt. Byggnadens konstruktion av järnplåt med stomme av valsat vinkeljärn var för tiden ett nytt sätt att bygga.

Fyren bekostades av Kungliga Lotsverket och stod färdigt 1865. Ursprungligen placerades fyren norr om järnvägens bangård i sydöstra hörnet av Kv Östen. Fyren flyttades till dess nuvarande position 1866 och var i bruk fram till och med 1975.

Den 15,7 m höga fyrbyggnaden står på ett gjutet fundament och reser sig med en åttasidig stomme av valsat vinkeljärn och järnplåtar. De täta sammanfogningarna med nitar avslöjar plåtsektioner om ca 1m i höjdled. Ingångens spegeldörr i trä kröns av ett litet sadeltak, vilket pryds av små akroterier i plåt. Ovan dörrbladet finns byggåret 1865 gjutet i en lite tavla omgiven av två blommor.

KÄLLA: Ystads inre fyr, Rambeskrivning för utvändig restaurering, 1995-08-31 (ATA)