Stäng fönster Gotland kn, VISBY HAMMAREN 6 TOFTÉNSKA GÅRDEN

Historik
KVARTERET HAMMAREN - Kvarteret Hammaren är ett långsmalt, kilformat område, beläget i den södra delen av Visby innerstad. Det gränsar till Mellangatan i nordväst, Trappgränd i nordost och till S:t Hansgatan i sydost. Mot sydväst är kvarteret i det närmaste spetsformat och ansluter där mot Slottsbackens norra ände.
Området ligger omedelbart söder om den medeltida stadskärnan. Endast ett fåtal, mindre arkeologiska undersökningar, där man främst påträffat kulturlager i form av medeltida murverk, har genomförts i området. Dessa ger dock inte någon tydlig bild av hur de nuvarande kvartersgränserna överensstämmer med de medeltida. I en byggnad på Hammaren 11 finns två små, välvda rum som ingått i ett medeltida stenhus och på Hammaren 6 finns rester efter en medeltida källare. På Meyers karta, från 1646, har kvarteret sin nuvarande form, men är markerat som obebyggt. Enligt 1781 års roteindelning omfattade nuvarande Hammaren tomterna 7-16 i Strandrotens tredje kvarter.
Kvarteret har idag en för staden representativ, blandad bebyggelse, med byggnader från 1700- till 1900-talet. Den har dock en viss uppdelning av byggnadskategorier, så till vida att det i högre grad finns större stenhus i den södra delen, medan den norra delen främst består av enklare träbyggnader. De förra ägdes under 1700- och 1800-talen nästan uteslutande av borgare samt handels- och ämbetsmän, medan de senare främst beboddes av hantverkare och deras familjer. På Hammaren 1, längst mot norr, finns en tegelbyggnad från 1900-talets början, kallad Rosenhill, som under en period fungerat som pensionat och söder om denna, på Hammaren 2, fanns en matservering kring sekelskiftet 1900. Kvarteret är typiskt för stadsdelen, så till vida att det huvudsakligen består av bostadshus och helt saknar de mindre uthus från 1700- och 1800-talen, som förekommer i stadens norra och östra delar. Uthusbebyggelsen utgörs här i stället av, större och mindre, garage från 1900-talet.
HAMMAREN 6 - Fastigheten Hammaren 6 är belägen i kvarterets västra del och gränsar i nordväst till den del av Mellangatan där Kilgränd mynnar ut. Fastighetens två befintliga byggnader har trästommar, korsvirke och skiftesverk, och är daterade till att vara uppförda ungefär samtidigt, sannolikt på 1590-talet. Båda är placerade med gaveln mot gaturummet. Den södra byggnaden förlängdes ut mot gatan, några decennier efter uppförandet, med en korsvirkeskonstruktion. I den norra byggnaden finns murverk efter en medeltida källare. På kartan från 1697 utgör fastigheten till största delen tomtnummer 22. Den ägdes av Jöns Stengård och var bebyggd med ett trähus. På kartan framgår det att den större byggnaden då ingick i grannfastigheten mot söder, tomtnummer 23, som idag till större delen ingår i Hammaren 4. Under 1700-talet ändrades den inbördes avgränsningen, varvid byggnaden kom att ingå i denna fastighet. Före den nuvarande fastighetsindelningen av Visby innerstad benämndes den Strandroten III:9. Enligt husklassifikationen 1785 var tomten, förutom de båda trähusen, bebyggd med ett brygghus och ett stall. De fyra byggnaderna finns markerade på kartan från 1912. Brygghuset har dock, efter en förändring i tomtavgränsningen mot öster som genomfördes någon gång under 1800-talets andra hälft, kommit att ingå i nuvarande Hammaren 4. Sedan dess har tomten bibehållna tomtgränser. Stallet, som var placerat mot den norra tomtgränsen, revs i etapper under 1900-talets första hälft.
Fastigheten har genom åren främst ägts av hantverkare och sjömän med familjer samt, under vissa perioder, av handelsmän. Mellan 1931 och 1996 innehades den av Gotlands Fornvänner som fått den i gåva av familjen Tofftén. Därefter återgick den i privat ägo.
Fastigheten avgränsas mot gatan med ett tjärsmort plank med locklistpanel. Planket bryts upp av en ingångs- och en inkörsport, båda försedda med överliggare. Förutom de båda byggnaderna avgränsas tomten i övrigt av putsade kalkstensmurar, vilka till en del utgörs av intilliggande byggnaders murverk. Det slutna gårdsrummet är bevuxet med gräs och har även beläggning med kalkstensflis samt gångar med ölandssten. Dessutom finns växtlighet i form av ett par fruktträd och rosenbuskar.