Stäng fönster Dals-Ed kn, TÖFTEDALS STOM 1:11 M.FL. TÖFTEDALS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: TÖFTEDAL

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är belägen i de norra dalbygderna i den västligaste delen av landskapet en dryg mil sydväst om Dals-Ed. Kyrkan ligger lågt i Töftedalsåns dalgång som löper i ett kuperat skogslandskap. Området ingår i Töftedal-Gesäters riksintresseområde (se Gesäter).

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En träkyrka fanns troligen under medeltiden. Ersatt med ny kyrka, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den befintliga timmerkyrkans kärna, bestående av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, uppfördes 1748-49. Ett torn i väster tillkom 1793, sakristia i norr 1915.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör är brädfodrad och vitmålad. De befintliga, rektangulära fönsteröppningarna fick sin form 1887. Långhuset har sadeltak, valmat över den tresidiga östväggen. Tornet, vars klockvåning är något indragen, kröns av huv med sluten lanternin. Samtliga yttertak är valmade och skiffertäckta. Ingång i väster, genom tornets bottenvåning. Kyrkorummet har panelklädda innerväggar och tunnvälvt innertak, med svagt markerad taklist. Den nuvarande färgsättningen, samt den fasta inredningen, är i huvudsak resultat av en restaurering 1950, utförd av arkitekt Axel Forssén. Altaruppsatsen härrör från 1898, dock är tavlan utförd 1950 av konstnär Gunnar Erik Ström. Bänkinredningen likaså förvärvad i samband med Forsséns restaurering.