Stäng fönster Olofström kn, BROKAMÅLA 1:17 M.FL. BROKAMÅLA BACKSTUGA

Historik
Den aktuella backstugan har ena långsidan ingrävd i backslänten ett tiotal meter från sjön Halen. De fria väggarna är klädda med rödfärgad locklistpanel. På baksidan finns en tillbyggd vinkel som korresponderar med stugans vindsvåning. Byggnaden har ett brant, spåntäckt sadeltak och en takkupa på framsidan.
Bottenvåningen omfattar ett rum och kök på ömse sidor om en central förstuga. Bakom köket, som har bevarat spiskomplex, finns en i backslänten ingrävd källare.
Byggnadens exteriör är väl bevarad liksom bottenvåningens interiör, vilken i huvudsak är oförändrad sedan 1915. Vindsvåningen inreddes på 1970-talet till sommarbostad.
Backstugan i Brokamåla är ett exempel på den omfattande torpetableringen under framför allt den första hälften av 1800-talet. Byggnadstypen är signifikant för västra Blekinge och Smålands äldre småfolksbebyggelse från denna tid.
Den aktuella backstugan är upptagen som torp under gården Brokamåla någon gång under 1800-talets mitt och borde vara den bäst bevarade i länet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1992-01-17, Dnr 221-251-89