Stäng fönster Strömsund kn, BODUM 1:4 BODUMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BODUM

FÖRSAMLINGSHISTORIK -1799 utbrutet ur Fjällsjö som kapellförsamling. Till 1837 pastorat med Ramsele, mellan 1838 och 1902 med Fjällsjö och Tåsjö, 1902 till 1908 med Fjällsjö, därefter eget pastorat.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i glesbebyggd skogsbygd i den västra delen av landskapet och gränsar i norr till Lappland och i söder till Jämtland. Kyrkan ligger i utkanten av tätorten på höjden av en landtunga mellan Näsån och Sör-Vangen i Faxälvens vattenområde. Prästgård och församlingshem ligger väster om kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Under åren 1798-99 lät ett kapellag uppföra ett kapell under ledning av byggmästaren Marcus Olofsson från Öhn. Ett klocktorn tillbyggdes 1817. Byggnaden revs runt 1882 och virket återanvändes i en sockenstuga. Rektangulärt träkapell sannolikt med sakristia i norr. Torn i nordväst med huvudingång. Fasader i rödmålad träpanel. Kyrkorummet täcktes av ett tunnvalv, predikstolen, enligt inskrift från1630, var inköpt från Lits kyrka. Den är bevarad i den nya kyrkan.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Norr om det rivna kapellet byggdes mellan 1881 och 1883 en träkyrka efter ritningar av Johan Adolf Hawerman, byggmästare var Johan Nordell. Kyrkan har en sydostlig - nordvästlig orientering med altaret i sydost. Planen är rektangulär med två korsarmar centralt placerade och torn över korsmitten.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans ytterväggar är klädda med vitmålad träpanel som ursprungligen var målad i en svagt gul nyans. Sadeltaket är täckt av svartmålad kopparplåt. Det kraftiga tornet har lanternin och hög spetsig spira. Rik utsmyckning av trädetaljer i exteriören, spröjsverken målade i en rödbrun färg. Kyrkorummet är treskeppigt med läktare längs långhusväggarna, plant trätak. I kyrkans sydöstra del flankeras altaret av inbyggd sakristia och dopkapell. Altare och altarring utfördes efter Hawermans ritningar, medan Nordell ritade altaruppsatsen. Han gjorde också vissa ändringar på ritningen till predikstolen i nyklassicistisk stil. Orgelfasad från 1894. Vid en utbyggnad av orgelläktaren 1937-38 inreddes ett vapenhus under detta utrymme. Samtidigt ommålades interiören och plats gavs åt inventarier från den gamla kyrkan.