Stäng fönster Simrishamn kn, STIBY 151:1 STIBY KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd 1856 av byggmästare T Ljunggren, Kristianstad, efter ritningar av murmästare Magnus Cederholm, bearbetade av Johan Adolf Hawerman. Invigd Alla Helgons dag 1858 av biskop J H Thomander.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd, halvrund sakristia bakom altaret i öster. Torn med huvudingång i väster. Separat ingång mitt på sydfasaden samt till sakristian.

Uppförd av gråsten och skiffer med omfattningar och listverk av tegel. Putsad och vitkalkad. Tak av tegel, på torn och sakristia kopparplåt.

EXTERIÖR - Utförd efter 1855 års ritningar och oförändrad sedan byggnadstiden. Exteriörens detaljer är influerade av C G Brunius kyrkobyggnader, vilka i flera fall uppfördes med Cederholm som byggmästare. I såväl exteriören som interiören märks dock att Cederholm och överintendentsämbetets arkitekt, som bearbetade ritningarna, har haft olika intentioner i fråga om byggnadens stil.

INTERIÖR - Det kryssvälvda kyrkorummet avspeglar liksom exteriören inflytande från Bruniuskyrkorna. Altaret är placerat mot den skärmvägg, som avskiljer koret från den bakomliggande sakristian. Altartavlan, "Kristus i Emmaus", är en kopia från 1887 utförd av August Almén efter Carl Blochs målning i Löderups kyrka. Vid samma tid tillkom troligen även skärmväggen. Predikstolen utgörs delvis av en äldre predikstol, övertagen från gamla kyrkan. Till kyrkorummets ursprungliga inredning hör även läktaren samt orgelfasaden från 1835. I övrigt präglas kyrkorummet sav 1900-talets renoveringar.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.