Stäng fönster Rättvik kn, SJURBERG 4:10 M.FL. TÅNGGÅRDEN SJURBERG

Historik
Tånggården i Sjurberg förvärvades 1908 av arkitekten Isak Gustaf Clason som sommarbostad, och den befintliga timmerbebyggelsen, bestående av två bostadshus och en stallbyggnad, omändrades i karakteristisk "dalastil" för familjen Clasons behov. Stallbyggnaden flyttades längre ner på tomten och inreddes till strykrum och lekstuga. En parstuga som inköpts för Skansens räkning men inte kommit till användning övertogs och placerades så att gården blev kringbyggd på tre sidor. Stallbyggnaden tillbyggdes 1916 med ett lider från Mora och året därpå uppsattes ett härbre från Leksand. Vidare finns ett avträde och en kalkbod. Byggnaderna är tjärade och har tegeltak. Trädgården sluttar ner mot Siljan.

KÄLLA: Byggnadsminnen 1978-1988 - Förteckning över nya byggnadsminnen 1 juli 1978-31 december 1988 enligt lagen den 9 december 1960, nr 690. Riksantikvarieämbetet (RAÄ), (Uppsala: A & W), 1989. ISBN: 91-7192-752-2, Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Dalarnas län, 1986-09-17, 11.392-1144-84