Stäng fönster Haparanda kn, NEDRE VOJAKKALA 2:1 M.FL. FORSLUNDSGÅRDEN I VOJAKKALA

Historik
Byggnadsminnet omfattar samtliga gårdsbyggnader med detaljer; mangårdsbyggnad, två uthuslängor, ladugård, bastu och härbre.
Fastigheten utgörs av en välbevarad, i lös fyrkant kringbyggd Tornedalsgård. Mangårdsbyggnaden, som har långsidan mot älven, byggdes enligt uppgift år 1846 av en handlande vid namn Aron Zachrisson. Att döma av inristade dateringar uppfördes ekonomibyggnaderna under mitten och senare delen av 1840-talet. Ett undantag är snickarboden som är daterad 1764. Det rör sig om en komplett gårdsmiljö med byggnader av olika funktioner. Två byggnader, bastun och härbret, återfinns utanför fyrkanten.
Den Forslundska gården i Nedre Vojakkala har inrymt verksamheter som jordbruk, lanthandel och gästgiveri. Dessutom var Tornedalens första mejeri under en tid inrymt i den vinkelställda uthuslängan. Kreatursskötseln på gården upphörde 1956.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Norrbottens län,1994-02- 04, Dnr 221-1621-91