Stäng fönster Robertsfors kn, NYBYN 28:1 NYSÄTRA KYRKA

Historik
Tätorten Ånäset, ca 70 km nordost om Umeå, stammar ursprungligen från två medeltida jordbruksbyar, Nybyn och Ånäset. År 1624 bildades en kapellförsamling under Bygdeå och ett kapell uppfördes i Nybyn. Efter hand bestämdes att Bygdeå församlings komminister skulle bosätta sig vid kapellkyrkan och ett prästbord bildades. Kapellet kompletterades med en klockstapel 1699 och ersattes av en ny större kyrka 1710. Kyrkplatsen låg strategiskt till vid Kustlandsvägen, och från kyrk- och marknadsplats utvecklades detta till centralort för Nysätra socken som bildades 1820. Byarna växte sedermera ihop och idag benämns hela tätorten Ånäset. Öster om kyrkan växte en kyrkstad upp och sockenstuga med skolverksamhet inrättades. Runt sekelskiftet 1900 ersattes den gamla kyrkstaden av en ny kyrkstad, som i sin tur revs på 1930–40-talen.