Stäng fönster Upplands Väsby kn, VÄSBY 1:1 STORA WÄSBY SLOTT

Historik
Stora Wäsby ägs sedan 1668 av ätten de Geer af Leufsta. Under 1600-talet uppfördes en större gårdsanläggning med huvudbyggnad, flyglar, orangeri och ekonomibyggnader i rödfärgat timmer. På 1690-talet anlades park och trädgård i fransk barockstil av Nicodemus Tessin d y och Johan Hårleman. Den nuvarande slottsanläggningen uppfördes på 1750-talet, troligen efter ritningar av Carl Hårleman. Arbetet fullföljdes av Jean Erik Rehn.
Huvudbyggnaden i två våningar flankeras två envåniga flyglar. Ett galler med höga grindar i järnsmide från karolinsk tid avgränsar gården från en halvrund förgård, som omges av två svängda flyglar. En lång allé leder upp till slottet. Byggnaderna är uppförda av sten och putsade. Huvudbyggnaden har framspringande hörn- och mittrisaliter. Det låga taket är valmat.
Rumsplanen består av sviter grupperade på ömse sidor om sällskapsrummen. Den rikt utformade interiören i första våningen är utförd efter ritningar av Jean Erik Rehn och har väggmålningar, dörröverstycken och paneler av hög kvalitet i rokoko och klassicism. Väggmålningarna torde ha utförts av Johan Pasch.
Ett flertal ekonomibyggnader från 1700-talet finns bevarade. Bland dessa kan nämnas orangeriet med karnissvängt tak. Även detta ett verk av Rehn. Byggnaderna är uppförda av tegel och putsade.