Stäng fönster Mjölby kn, VÄDERSTADS KYRKOPLAN 1:1 VÄDERSTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VÄDERSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Harstad införlivad 1892. Beslut om sammanbyggnad fattades 1818.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen 10 km västsydväst om Mjölby vid ett vägkors i Väderstads samhälle. Prästgård, skola och församlingshem invid kyrkan. En ödekyrkogård efter Väderstads gamla kyrka återfinns 600 m västsydväst om den nuvarande kyrkan, en annan 500 m sydost om den nuvarande kyrkplatsen där Harstad f.d. kyrka legat vid Bosgården.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (VÄDERSTADS KYRKORUIN) Den rivna medeltidskyrkan är känd utifrån en avbildning av Elias Brenner från omkring 1670. Den uppfördes sannolikt under äldre medeltid och bestod till sin kärna av ett rektangulärt långhus och ett smalare, rakslutet kor (jfr Cnattingius 1989). Ett torn i väster, med avtrappat murliv, hörde antingen till den ursprungliga anläggningen eller tillfogades kort tid därefter (ett dokument uppger att tornet blev "uprest" 1745, möjligen syftar detta på en ombyggnad av det medeltida tornet eller att det erhöll en ny överbyggnad). Kyrkan hade sakristia i norr och vapenhus i väster, sannolikt av medeltida datum. Det medeltida kyrkorummet hade murade valv, vilka ersattes med innertak av 1743. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan, även kallad OSCAR FREDRIK, ritades av Johan Holmberg (vissa korrigeringar av C G Blom-Carlsson) och uppfördes 1828-30, slutförd 1837, invigd 1840. Bygget inleddes under ledning av byggmästare Thunström från Linköping, som visade sig sakna nödvändig kompetens, och därefter slutfördes det av länsbyggmästare Johan Holmberg. Den är orienterad i nord-sydlig riktning och består av ett rektangulärt långhus med ett rundat korutsprång i söder, som ursprungligen även innefattade en med skrank avdelad sakristia; den i plan symmetriska rundade utbyggnaden i norr rymmer ett torn med utbyggda trapplopp.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den nyklassicistiska kyrkan är välbevarad exteriört, och i sina huvuddrag även interiört. Murarna är putsade och avfärgade i vitt, muröppningarna rundvälvda. Lunettfönster över de arkitektoniskt omramade mittingångarna. I söder avslutas korabsiden med ett rakt parti omgivet med pilastrar som bär upp en fronton. Plåttäckta takfall. Kyrkorummet täcks av ett högt putsat tunnvalv och är välbelyst genom de stora fönstren. I den ursprungliga altaromfattningen har insatts en ädikula ritad av C.G. Blom Carlsson. Den ursprungliga altarprydnaden, ett enkelt kors med svep, nu i tornkammaren, ersattes 1953 av den nuvarande målad av Einar Forseth. Predikstolen är den ursprungliga och ritades av kyrkans arkitekt. Orgel tillkom 1861.Vid arkitekt Johannes Dahls restaurering 1949-53 förlades sakristian i en inbyggnad under läktaren. Läktarunderbyggnaden utökades vid renovering 1990 (Uno Söderberg).

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkan förvaras äldre föremål såväl från Väderstads som från Harstads kyrka. Det finns tre triumfkrucifix (två från 1300-talet mitt och ett något yngre) och ett senmedeltida altarskåp. Kyrkan har tre dopfuntar, en gotländsk 1200-talsfunt och två i kalksten båda daterade 1660. Predikstolen från den gamla kyrkan snidades av Henrik Werner och förvaras i tornkammaren.