Stäng fönster Söderköping kn, SKÖNBERGA PRÄSTGÅRD 3:1 SKÖNBERGA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SKÖNBERGA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i ett sprickdalslandskap med god utblick. Miljön, som klassats som riksintresse, har med tiden blivit semiurban och består av prästgårdar, kaplansgård, klockstapel, kyrkstallar, församlingshem och daghem alldeles i utkanten av Söderköping. Riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkans mursträckningar är något skevt utlagda och består av ett rektangulärt långhus, ett smalare rakslutet kor i öster, en sakristia i norr och på motsvararande sida i söder en korsarm. Enligt traditionen är kyrkan upp-förd 1171 under Kols episkopat. Den romanska kyrkan, med långhus och smalare kor, är alltjämt bevarad, men "inbäddad" i senare förändringar. Under medeltidens senare hälft förlängdes långhus och kor med var sin travé, samt sakristia och korsarm tillbyggdes. Korets östra travé tjänstgjorde en tid från 1500-talet som gravkor för drottning Gunilla Bielkes föräldrar, riksrådet Johan Axelsson Bielke och hans maka.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Fasaderna är vitputsade och pryds av gavelblinderingar från 1400-talet i väster och söder. Byggnadskropparna har skilda, tegeltäckta sadeltak. Murarna genombryts av rundvälvda fönsteröppningar, som i flertalet fall torde härröra från 1800-talet. Ingångar nu i väster samt på den södra korsarmsgaveln. I sydportalen finns en medeltida dörr bevarad, rikt dekorerad med järnsmide. Den romanska kyrkans interiör hade ursprungligen en öppen takstol av en för landskapet ovanlig form samt rika, östkyrkligt inspirerade, kalkmålningar, av vilka fragment finns synliga på triumfbågsmuren på kyrkvinden. Sina närmaste stilistiska släktingar har målningarna på Gotland, som tillhörde Linköpings stift. Kyrkorummet välvdes under 1400-talet. Under 1800-talet deponerades nästan alla äldre inventarier i museum för att ersättas av nya. Ingreppen därefter har varit av mer vårdande och teknisk karaktär, bl.a. konserverades de romanska målningarna 1932 och 1956. År 1984 inbyggdes ett flertal biutrymmen i kyrkans västra delar. I kyrkan finns ett flertal medeltida skulpturer i bevarade, triumfkrucifixet som tjänstgör som altarprydnad är dock en kopia efter det 1300-talsoriginal som nu finns i Statens historiska museum, Stockholm. Predikstolen uppsattes 1723 och var en gåva Christina Swart, som även begravdes i kyrkan. Orgeln med fasad gjordes 1852 av den östgötske orgelbyggaren Sven Nordström.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - På norra långhusväggen finns en målad runinskrift bevarad, dold bakom öppningsbar panel.