Stäng fönster Falkenberg kn, MORUP 11:14 MORUPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 MORUP
BEFOLKNINGSTAL

FÖRSAMLINGSHISTORIK
Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING
Kyrkan ligger tillsammans med pastorsexpedition och församlingshem, tämligen samlat, norr om den övriga bebyggelsen i Morup. Miljön är ett exempel på ett avgränsat sockencentrum med övrig bebyggelse i anslutning. Frånsett nytillkommen villabebyggelse söder om kyrkan har själva kyrkomiljön inte väsentligt förändrats sen sekelskiftet. Socknen består till övervägande delen av öppen odlingsmark i anslutning till havsbandet.

RASERAD KYRKA / RUIN
DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING
Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med en tresidig koravslutning i öster. I väster ett torn och på korets norra sida en vidbyggd sakristia. I den nuvarande kyrkans västra del ingår betydande mursträckningar av en medeltida tegelkyrka. Denna hade ursprungligen romansk planform med smalare kor (den östliga avslutningen är dock okänd). I söder fanns ett vapenhus av okänd ålder. Åren 1804-06 revs koret och vapenhuset och kyrkan förlängdes österut. Något senare, omkring 1812, ersattes ett äldre trätorn med ett torn i sten. På 1850-talet tillbyggdes en sakristia och tornet försågs med strävpelare.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR
Murarna är utvändigt vitputsade. Långhusets sydportal betonas med en fronton. Långhuset täcks av ett sadeltak som är valmat över östpartiet, och det kraftiga västtornet har en karnissvängd huv som kröns av en diminutiv lanternin. Kyrkans huvudingång var fram till början av 1900-talet på tornets södra sida, men den flyttades då till tornets västsida, och samtidigt upptogs även en ingång på långhusets södra sida. Kyrkan är även invändigt vitputsad och har ett tunnvalv i trä med en markerad taklist. Predikstol och altaruppsats är från 1856 respektive 1863, och är utformade i nyklassicistisk stil.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR
Dopfunten består av fotplattan till en medeltida kalkstensfunt, som används tillsammans med skaft och cuppa i granit, enligt inskrift från 1613.