Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, VISBY KRONAN 2 DONNERS PLATS HOTELL

 Anlaggning - Historik

Historik
KVARTERET KRONAN - Kvarteret är rektangulärt till formen och är beläget i innerstadens stadskärna. Det gränsar till Donners plats i nordväst, Volters gränd i nordost, Mellangatan i sydost och Kronstallgränd i sydväst. Inom kvarteret har gjorts fynd från bronsåldern. Under medeltiden var kvarteret bebyggt. Medeltida murverk har hittats inom kvarteret, vilket visar att det vid Donners plats låg en större stenbyggnad. Kvarteret motsvarades under medeltiden och fram till slutet av 1600-talet av två mindre. En gränd gick genom området i öst-västlig riktning. Från slutet av 1600-talet och fram till 1800-talets andra hälft bestod kvarteret av tre fastigheter, två större med bebyggelse och en mindre trädgårdsfastighet. De två större fastigheterna var redan vid slutet av 1600-talet bebyggda med stenhus. 1785 noteras ett flertal stenhus samt några trähus på båda fastigheterna. Dessa stod sannolikt kvar när kvarteret på 1870-talet helt omdanades. De flesta husen revs då och byggsten till den nuvarande hotellbyggnaden togs sannolikt från de rivna stenhusen i kvarteret. Det utgör idag endast en fastighet och präglas helt av 1800-talets bebyggelse och den hotellverksamhet som bedrivs där.
KRONAN 1 - Kronan 1 är den enda fastigheten i kvarteret och har samma avgränsning som detta. På fastigheten finns tre byggnader. Västra delen av fastigheten upptas av en kalkstensbyggnad uppförd som bostadshus i tre våningar omkring 1880, men som idag inrymmer hotell. Längs norra tomtgränsen ligger en låg byggnad uppförd 1964, vilken också används för hotellverksamhet, och i fastighetens sydöstra hörn finns en byggnad uppförd i slutet av 1700-talet, vilken också den nyttjas som hotell och även som bostadshus.
Tomten avskärmas från gaturummet av byggnaderna och av kringgärdande murar. Gården sluttar och är indelad i olika nivåer som binds samman via en stentrappa i tomtens östra del samt en betongramp mellan den övre gården och det stora huset. Trädgården har små grusgångar mellan gräsytorna och är planterad med rosenrabatter.
Fastigheten har varit bebyggd sedan medeltiden och motsvarade då två kvarter skilda av en gränd i öst-västlig riktning. Det finns rester av medeltida murar kvar på fastigheten, bland annat grundmurar till ett stort medeltida hus som låg med gaveln mot Donners plats och långsidan längs Volters gränd. I slutet av 1600-talet var tomterna sammanslagna till en och gränden hade försvunnit. Kvarteret omfattade då tre tomter och sträckte sig även ut över Strandgatans nuvarande sträckning. Denna utformning bibehölls fram till 1800-talets andra hälft då kvarteret fick den nuvarande avgränsningen. 1785 utgjordes kvarteret av tre fastigheter, Strandroten II nummer 12, 13 och 33. På Walgréns karta från 1883 hade det samma utbredning och tomtgränser som idag.
1697 motsvarades den nuvarande fastigheten av tre tomter. Tomten mot söder, nummer 32a, omfattade ett hus av sten med stall, ladugård och gårdsrum. Den norra tomten 4a ägdes av Johan Wolter, därav namnet Volters gränd. Denna tomt omfattade ett stenhus med gårdsrum. I nordöstra hörnet fanns en liten tomt, nummer 47c, vilken endast utgjorde trädgård.
I 1785 års husklassifikation noteras att tomt nummer 12 (tidigare 4a) omfattade ett stenhus i två våningar med tegeltak, ett stall och slakthus av trä. Tomt 13 (tidigare 32) omfattade ett stenhus med tegeltak, ett nytt stenhus med tegeltak, ett stall av trä med tegeltak och ett brygghus i sten med tegeltak. Tomt 33 (tidigare 47) utgjorde fortfarande endast trädgård. Under 1870-talet revs kvarvarande byggnader på tomterna och fastigheten fick sin nuvarande sträckning. En stallbyggnad av trä sparades dock, vilken inreddes till bostad på 1880-talet.
Fastigheten har i stort sett samma utformning som den erhöll under 1880-talet. Den representerar det sena 1800-talet och har ett stort kulturhistoriskt och miljöskapande värde.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0