Stäng fönster Vilhelmina kn, KYRKAN 1 VILHELMINA KYRKA

Historik
Vilhelmina kyrka är belägen på en höjd ovan samhället och kyrkstaden. Den uppfördes i nyklassisk stil 1835-1840 av bonden Erik Jonsson från Rissjön efter ritningar av Axel Almfelt. Byggnadsmaterialet utgörs av panelklätt trä med både exteriör och interiör indelade i fält. Kyrkan har kor och långhus i samma höjd och bredd, torn i väster och tillbyggd sakristia i norr. Dörren till sakristian är den ursprungliga dörren från Volgsjö kyrka, riven 1830 eftersom Vilhelmina kyrka skulle byggas en kilometer västerut. Den ursprungliga sakristian utgjordes av kyrkorummets östligaste parti.

Interiören täcks av ett tunnvalv. Bänkinredningen är sluten. Hela altarväggen täcktes 1840 med en vävspänd målning av Marcus Jonsson Blomqvist med skenperspektivistiskt arkitekturmotiv. Vid en restaurering 1924-26 under Fredrik Falkenberg revs den gamla sakristians vägg och den målningen monterades på kyrkans östvägg. Här framför placerades en fristående altarprydnad av Gunnar Torhamn. I östväggen insattes glasmålningar varvid den tidigare ljusa prägeln försvann. Under orgelläktaren i väster byggdes 1970 vapenhus, sidokapell, dop- och brudkammare m m efter ritningar av Sten Hummel-Gumaelius.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1993-1999. Kompletterad 2003