Stäng fönster Berg kn, NYBODARNA 1:30 GILLHOVS KAPELL

Historik
Gillhovs kapell ligger i odlingsbygden ovanför en sluttning ned mot Sjöändviken i Näkten sydväst om Storsjön. De isolerade trakterna kring Gillhov koloniserades av nybyggare under 1800-talet och avdelades till egen kapellförsamling 1860, Gillhovs kapellförsamling, som upphörde 1926. Kapellet uppfördes 1864-70 av byggmästaren Johan Nordell efter ritningar av Per Ulrik Stenhammar. Samtidigt anlades kyrkogården kring kapellet. Kapellbyggnaden är av trä och består av ett rektangulärt långhus med rakavslutat korparti i söder (sydost) och vidbyggd, lägre och smalare sakristia vid södra gaveln samt torn vid gaveln i norr. Ingång genom tornet i norr. Långhuset täcks av flackt sadeltak, sakristian av valmtak. Tornet, som har rektangulär grundplan, täcks av sadeltak i nord-sydlig riktning på vilket sitter en lanternin med spetsig spira. Exteriörens panelarkitektur med dekorativa snickeridetaljer har lassicistiska drag med vissa medeltidsinspirerade inslag. Interiören har en måttfullt dekorerad Panelarkitektur. Kyrkorummet täcks av plant trätak. Altaruppsatsens kors med svepeduk är skulpterad av bildhuggaren Johan Edler d.y. På väggen bakom denna är altaruppsatsens ramverk målat av Paul Grelsson från Haverö, kring en landskapsmålning, visande Kvinnorna på vg till Kristi grav; allt från byggnadstiden. Predikstolen med rokokoformer utfördes Sannolikt av Jöns Dahlström 1772 och har övertagits från Haverö kyrka i Medelpad. Enkel öppen bänkinredning från byggnadstiden. Läktare i norr. Orgelfasaden är troligen från 1894 och hitflyttad 1929. Kyrkan restaurerades 1954 efter förslag av arkitekten Karl Martin Westerberg, varvid predikstolens äldre färgsättning togs fram.