Stäng fönster Gotland kn, VISBY BÄGAREN 3 KV BÄGAREN 3

Historik
KVARTERET BÄGAREN - Kvarteret Bägaren är beläget i den östra delen av innerstaden, uppe på den norra Klinten, mellan Finngränd i nordost, Nygatan i sydost, Klintgränd i sydväst och Trappgatan i nordväst. Bägaren ingick tidigare i Klinterotens fjärde kvarter med tomterna 51-59. Redan i slutet av 1600-talet var delar av det nuvarande kvarteret tomtlagt och bebyggt med trähus och kålgårdar. Schilders karta från 1697 visar att kvarterets södra och västra del var indelad i fem fastigheter och bebyggt med åtminstone fyra trähus. Den östra och norra delen av kvarteret ingick i Klockaråkern under 1700-talet fram till dess att hela kvarteret reglerades 1778. De tomter som ursprungligen var stora avstyckades under 1700-talet och det tidiga 1800-talet. I stort sett har kvarteret bevarat tomtindelningen sedan dess. Vid denna tid var samtliga tomter bebyggda med enkelstugor i skiftesverksteknik alternativt knuttimmerteknik, försedda med faltak. Liksom andra delar av norra Klinten var en stor andel av tomtägarna i kvarteret sjömän och änkor.
Under 1800-talet försågs stugorna med tillbyggnader, ofta bestående av bakbyggen innehållandes kök. Från 1945 och framåt har husen moderniserats, vilket framförallt medfört att interiörerna genomgått kraftiga renoveringar. Fastigheterna försågs med vatten i slutet av 1920-talet, men det var på 1940- och 50-talen som större VA-installationer kom in i husen. De äldre uthus som varje tomt varit försedd med revs i många fall i samband med bostadshusets modernisering och ersattes i flera fall av murade gårdshus inrymmande tvättstuga och förråd. Flera uthus har också byggts om och inretts som gästrum. Trots dessa förändringar har många av tomterna kvar sin äldre tomtstruktur, i och med att de nya uthusen har samma dimensioner och har förlagts på samma plats som de tidigare.
I dag består kvarteret av nio fastigheter. Kvarteret präglas av den småskaliga bebyggelsen som uppfördes under andra hälften av 1700-talet och det tidiga 1800-talet. Några av tomterna har en yngre bebyggelse, vilken dock till viss del anpassats efter det traditionella formspråk som karaktäriserar bebyggelsen på norra Klinten.

BÄGAREN 3 - Fastigheten Bägaren 3 är belägen i kvarterets nordöstra del och angränsar till Nygatan i öster. Tidigare benämndes fastigheten Klinteroten IV: 59. Tomten infästes 1782 och bestod då även av den fastighet som idag är Bägaren 2. Enligt husklassifikationen 1785 var fastigheten bebyggd med ett trähus med brädtak. År 1798 avstyckades tomten i två delar och Bägaren 2 och 3 och fick de tomtgränser som gäller än i dag.
Fastighetens nuvarande bostadshus är placerat med långsidan i liv med Nygatan. Det motsvarar sannolikt det i husklassifikationen omnämnda trähuset, men har blivit om- och tillbyggt i senare tid. Byggnaden är uppförd i skiftesverksteknik som en enkelstuga i en våning med källare under hela huset och står under ett sadeltak. Fasaden är reveterad och avfärgad beige. Bostadshuset har renoverats, moderniserats och byggts om vid flera tillfällen under 1900-talet, senast 1994 då huset sammanbyggdes med gårdshuset.
Gårdshuset uppfördes 1963-64 och ligger i vinkel längs norra och västra tomtgränsen och inrymmer redskapsbod, uterum, sommarrum samt badrum. På kartan från 1883 finns två tidigare uthus markerade i tomtens västra del, men dessa revs någon gång kring sekelskiftet 1900.
Fastighetens gårdsrum avgränsas av plank mot söder och mot väster av en slätputsad mur. Söder om bostadshuset leder en garageinfart, försedd med en inkörsport in på fastigheten. Längs gårdshuset finns en terrass belagd med betongplattor. I övrigt har gården en gräsmatta och planteringar i rabatter.
Fastigheten har bevarat sin tomtgräns sedan 1700-talets slut, vilket ger den ett kulturhistoriskt värde. Den har även ett miljöskapande värde i gaturummet, där den ursprungliga delen av 1700-talshuset ännu bevarar sin småskaliga karaktär.