Stäng fönster Avesta kn, LILJAN 15 M.FL. KRYLBO KYRKA

Historik
Krylbo blev ett betydande samhälle när järnvägen anlände under 1800 talets andra hälft. I januari 1922 antogs ett förslag om att köpingen skulle få egen kyrkobyggnad; redan året därpå kunde den invigas. Kyrkan och det sammanbyggda församlingshemmet bildar tillsammans en vinkelformad plan, varav själva kyrkorummet utgör den ena flygeln. Den reveterade träbyggnaden fick i samband med en omfattande restaurering 1952 efter förslag av arkitekt Knut Nordenskjöld nuvarande tegelröda färgsättning. Byggnadens yttre är enkel med vissa klassicerande inslag; fasaden mot gatan har en rusticerad portal och hörnpilastrar. Över kyrkans sadeltak rider ett litet torn. Kyrkorummet har putsade innerväggar och täcks av ett flackt tunnvalv. Även kyrkans interiör och fasta inredning förnyades vid nämnda restaurering

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Ligger intill trädbevuxen gata i stationssamhället. Murad och putsad med taktegel på branta takfall. Församlingsdelen i två våningar vänder gaveln med kyrkoentrén mot gatan. Förrum med skilda dörrar till församlingsrum och kyrkorum. Kyrkorummet med vitputsade väggar och överhöjt träpaneltak i bågform tack vare läget i envånings vinkelbyggnad. Fasta bänkkvarter. Den tredelade altartavlan utförd av Gunnar Torhamn.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990