Stäng fönster Heby kn, ENÅKERS KLOCKARGÅRD 1:2 ENÅKERS KYRKA

Historik
Enåkers kyrka ligger i det inre av Uppland, i Västmanlands län och ett par mil nordost om Sala. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett avsmalnande tresidigt avslutat kor i öster. I norr står en vidbyggd sakristia och i väster ett torn med trappgavlar och hög kopparklädd spira. Långhusets flacka sadeltak liksom det något lägre valmade sadeltaket över koret är även de kopparklädda. Ingången är förlagd till tornets västmur. Exteriören präglas av medeltidskyrkans ombyggnad på 1850-talet i nygotisk stil och det gäller även korets interiör. Långhuset däremot täcks ännu av medeltida kryssvalv med några kalkmålningar och har inredning från skilda perioder. De äldsta partierna är av gråsten och består av nuvarande långhuset. Det har utgjort en salkyrka, där östpartiet av dagens långhus fungerat som kor och haft rak gavel. Kyrkans murar dekorerades med blinderingar av tegel Salkyrkan kan dateras till tidigast o 1300. I norr har stått en sakristia och i söder ett vapenhus, båda med okänd tillkomsttid. Kyrkorummet har från början troligen haft trätak och här slogs stenvalv först o 1475. Kort därefter dekorerades murar och valv, speciellt ribbornas s k gubbar, med kalkmålningar. Något senare,i början av 1500-talet, utfördes talrika, ytterligare kalkmålningar. Dekoren har senare varit överkalkad men framtagits såvitt möjligt. De fåtaliga bevarade framställningarna har kunnat bevaras främst på sydmuren, bl a på omfattningen kring en ljusöppning, samt på några av valvens bågar och fästen. Karaktären av medeltid tycks ha bibehållits till långt fram i tiden. Under 1700-talet tillkom emellertid ny inredning, bl a med läktare i väster. 1794 överputsades kalkmålningarna. 1854-55 fick hela exteriören och korets interiör sin nuvarande karaktär. då kyrkan omdanades i nygotisk stil. Ritningarna utfördes av arkitekten Pehr (Petter) Johan Ekman. Ett nytt kor med tresidig avslutning och höga spetsbågiga fönster byggdes till den äldre kyrkan. Vapenhuset från 1700-talet revs liksom den äldre sakristian. En ny sakristia uppfördes i anslutning till det nya koret. Långhusets väggar höjdes varvid den branta takresningen minskade. Tornet med trappstegsgavlar och hög spira. Både tornet, långhuset och koret försågs med utvändiga tegelorneringar. Långhusets medeltida tegelblinderingar överputsades. En genomgripande restaurering 1890 fick förödande konsekvenser för kalkmålningarna genom att murar och valv beströks med oljefärg. Arbeten 1925 omfattade bl a att hela interiören vitkalkades. Östra korfönstret igenmurades. Det återupptogs 1955 och i alla tre korfönstren monterades glasmålningar komponerade av Julia Lüning. Medeltida kalkmålningar togs fram. Ny, sluten bänkinredning sattes in. Som modell användes en bänkskärm från 1600-talet. På de främre bänkraderna monterades de två samtida pyramiderna.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996-1999