Stäng fönster Eksjö kn, BANKEN 1 M.FL. STORA TORGET I EKSJÖ

Historik
STORA TORGET I EKSJÖ - Stora Torget har i huvudsak behållit den utformning det fick efter en brand 1857. Den förhållandevis stora torgytan utgör en övergång mellan den medeltida stadsplanen i norr och rutnätsplanen i söder. Torget avgränsas i norr av den äldre trähusbebyggelsen som, med sina smala krokiga gator, bildar en närmast sluten vägg åt norr. Den södra stadsdelens sammanbyggda husrad sluter torget åt sydväst, medan den breda Södra Storgatans möte med Södra Kyrkogatan tillsammans med den glesa bebyggelsen i kvarteret Banken utgör en mer diffus avgränsning. I väster avgränsas torget av Rådhuset/Stora Hotellets höga och breda byggnad vars volym ytterligare förstärks av höga träd på ömse sidor. Bakom hotellbyggnaden sluttar marken nedåt.

BANKEN 1 - Fastigheten Banken 1 ligger på östra sidan av Södra Storgatan, mitt för kyrkan. I väster gränsar kvarteret till Södra Storgatan, I norr till Södra Kyrkogatan, i öster till kv Banken 3 och i söder till Apoteksgränd. Kvarteret hör till de som eldhärjades vid stora branden 1856. Nuvarande byggnader är uppförda efter denna. Arkivkällor tyder på att den rödfärgade gårdsbyggnaden i kv Banken 1 som idag är inredd till verkstad köptes in från militärförläggningen på Ränneslätt efter branden. Byggnaden hade där inrymt officers- och expeditionsbyggnad och var ursprungligen uppförd på Qvarnarp runt sekelskiftet 1800. Bostads- och affärshuset i kvarteret med långsidan mot Södra Storgatan är uppfört omkring 1860 i två våningar med bottenvåningens fasad klädd med bred liggande fasspontpanel och övervåningen med en locklistpanel.

BORGEN 1 - Fastigheten Borgen 1 ligger i den östra delen av kvarteret Borgen. Den gränsar åt Stora Torget i norr, Södra Storgatan i öster och Guldsmedsgränd i söder. Fastigheten är nästan helt bebyggd. Längs norra och östra sidan ligger gathus och längs den västra och södra ligger mindre gårdsbyggnader. Byggnaden mot torget är uppförd 1860 i två våningar med putsad fasad i kvaderstensimitation. Byggnaden mot Södra Storgatan var ursprungligen hälften så bred men byggdes ut mot gårdssidan i slutet av 1880-talet. Dess fasad har samma utseende som byggnaden mot torget. På 1910-20-talet genomgick fasaden vissa förändringar då bl.a. den nuvarande butiksfasaden i bottenvåningen tillkom. Därefter har byggnadens exteriör inte förändrats nämnvärt.

Fastigheten, Borgen 4, ligger i västra delen av kvarteret Borgen. Den gränsar åt Stora Torget i norr, Västerlånggatan i väster och Guldsmedsgränd i söder. Fastigheten är nästan helt bebyggd. Längs norra och västra sidan ligger gathus och längs den östra och södra ligger mindre gårdsbyggnader. Byggnaderna nyttjas av Smålandstidningen som har kontor och redaktionslokaler i lokalerna. Byggnaden mot torget är uppförd omkring 1860 och genomgick 1912 en större ombyggnad då den fick sin nuvarande fasadutformning i klassisk jugendstil. Övriga byggnader i kvarteret är uppförda efter branden 1856.

RÅDHUSET 1 - Kvarteret Rådhuset är bebyggt med en större byggnad, idag använd som stadshotell. Byggnaden är placerad vid Stora Torgets västra sida och är på övriga sidor omgärdad av en lummig park. Marken sluttar åt väster ner mot Västerlånggatan. Kvarteret avgränsas i norr och söder av Norra respektive Södra Kyrkogatan. Den nuvarande hotellbyggnaden uppfördes 1857 som rådhus, efter att dess föregångare brunnit ner vid den stora stadsbranden. Byggnaden genomgick en större ombyggnad 1904, varvid en tredje våning byggdes på och fasaden fick sin nuvarande utformning. Därefter har byggnaden genomgått flera ombyggnader. I början av 1940-talet samt i mitten av 1970-talet genomfördes omfattande invändiga ombyggnader varvid en äldre inredning i huvudsak togs bort.

Anläggningen är byggnadsminnesmärkt sedan 1999-09-28 genom ett beslut som innefattar Stora Torget, fastigheten Gamla Stan 1:2, samt de kring torget belägna fastigheterna Banken 1, Borgen 1, Borgen 4 och Rådhuset 1. Intill Stora Torget och inom skyddsområdet finns även de sedan tidigare byggnadsminnesförklarade fastigheterna Borgen 2 och Borgen 3. De byggnadsminnesförklarades 1991-09-30 respektive 1981-03-06.

KÄLLOR: Beslut - Angående byggnadsminnesförklaring av Stora Torget med kv Banken 1, Borgen 1, Borgen 4 och Rådhuset 1 i Eksjö, Länsstyrelsen Jönköpings län, 1999-09-28. Dnr 221-3567-93
Beslut - Byggnadsminnesförklaring (Borgen 2), Länsstyrelsen Jönköpings län, 1991-09-30. Dnr 221-288-89
Beslut - Byggnadsminnesförklaring (Borgen 3), Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1981-03-06. Dnr 11.392-367-79