Stäng fönster Östhammar kn, VALÖ 2:1 VALÖ KYRKA

Historik
Enligt tolkningen i Sveriges kyrkor har långhuset troligen uppförts på 1200-talet i form av en salkyrka täckt av trätunnvalv. För trätunnvalvet talar de rester av hammarband som är synliga på de inre långväggarnas övre delar. Det finns dock en annan tolkning, framförd av Bonnier, som går ut på att kyrkan i sin helhet byggts under 1400-talet. Enligt Sveriges kyrkor har stora ombyggnader gjorts årtiondena kring år 1500. Då byggs långhusets gavlar på i tegel. Sakristian och vapenhuset uppförs och kyrkan välvs med stjärnvalv som i slutet på 1520-talet förses med målningar av Örjan Målare. Takstolarna har tillkommit 1797 då det medeltida taket renoverades eftersom den gamla konstruktionen var rötskadad.
Kyrkogården består av en äldre del och av två senare utvidgade delar. Den äldre delen liksom den först utvidgade delen från 1916-18 omges av en kallmurad gråstensmur. Den första utvidningen gjordes åt väster och gamla kyrkogårdens västmur revs 1926, samtidigt som den nya delen försågs med en avgränsande stenmur.