Stäng fönster Stockholm kn, DANMARK 3 KISTA KYRKA

HISTORIK FRÅN STOCKHOLMS STADSMUSEUMS KYRKOKARAKTÄRISERINGSPROJEKT.
Kista kyrka började byggas 1977 och invigdes 1978. Den ritades av den ungernfödde arkitekten Zoltan Bedecs (1932-2005). Till hans övriga produktion hör Boo och Täby Annexsjukhus.
Kista församling bildades 1980 efter att ha varit en del av Spånga församling. Den blivande församlingen, vilken till största delen består av stadsdelarna Husby, Akalla och Kista, hade redan bedrivit verksamhet sedan 1974 i Husby. Akalla kyrka invigdes 1976. Även i Kista hade församlingen aktiviteter i olika lokaler innan kyrkan där stod klar. Kista är den senast bebyggda stadsdelen på Järvafältet, bostadshusen uppfördes mellan 1975-80. En centrumanläggning invigdes 1977 och ett arbetsplatsområde, öster om centrum, bebyggdes framförallt under 1980-talet. Hela kyrkoanläggningen, med kyrkobyggnad, församlingslokaler, delar av inredningen och det mesta av den konstnärliga utsmyckningen ritades av arkitekten Zoltan Bedecs.

Uppgifterna är sammanställda av Stockholms stadsmuseum

HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Kista kyrka i Spånga ligger i centrum av stadsdelen, som är uppkallad efter den närbelägna Kista gård. Den åttkantiga kyrkan, som vänder nordsidan mot en öppen plats, är ritad av Zoltan Bedecs och invigd 1978. Kyrkan utgör västra delen av ett byggnadskomplex med församlingslokaler. Allt är grupperat runt en kringbyggd gård. Kyrkans väggar är av rött tegel i olika toner och med inslag av trä och betong. En av ingångarna är förlagd till nordväggen och leder direkt från den öppna platsen. En annan ingång leder från den kringbyggda gården och in i kyrkan genom en glasad vägg. Koret ligger i väster snett emot sakristian som är vidbyggd i sydost och ingår i församlingsbyggnaderna. Yttertaket har fall åt olika håll. Från dess mitt reser sig ett kors, även detta ritat av Bedecs men färdigställt 1984, alltså något senare än själva kyrkan. Även de blyinfattade glasmålningarna är komponerade av Bedecs. Innerväggarna är av samma sorts tegel som yttermurarna. Inredningen är stram och i furu. Kyrkan har en krypta, det s.k. Mariakapellet. En fristående kampanil reser sig i nordvästra hörnet av anläggningen. Inne i församlingslokalerna används dock ofta den gamla vällingklockan från Kista gård.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Belägen vid Kista torg. Byggnaderna i huvudsak murade med rött fasadtegel. Kyrkan har en månghörning, rundad form med brant, plåttäckt tak. Den anslutna församlingsdelen med horisontella, vågformiga takytor. Den fristående kampanilen på betongfundament har trästomme klädd med rödbrun, diagonalställd panel. Entrén från torget med litet vindfång i den delvis markerade korsformens norra arm. Altaret i den motsatta. Den något sidolagda dopfunten i mitten under de båda motställda takfönstren i altargångens riktning accentuerar centralkyrkoformen liksom entrén från det invändiga kyrkotorget i den östra korsarmen med orgeln som motpart. Fönstren i korsvinklarna har glasmålningar av arkitekten Zoltan Bedecs. Kyrktorget nås från kyrkbacken med en sidoordnad entré nära kyrkporten. Det är kombinerat med en liten gård. En trappa i rymlig golvöppning leder ned till en full undervåning med ytterligare församlingslokaler och souterrängentré på sydsidan.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990