Stäng fönster Karlshamn kn, KARLSHAMN 4:1 PENGABERGETS VATTENRESERVOAR

Historik
Karlshamn hade under senare delen av 1800-talet stora problem med sin färskvattenförsörjning, vilket föranledde uppförandet av ett vattenledningsverk vid Långasjön på mark tillhörande Foarps by.
Vattenverket uppfördes 1901-03. Ledningar drogs till vattenreservoaren på Pengaberget i Karlshamn, vilken uppfördes samtidigt med vattenverket.
Vattenreservoaren i Foarp förklarades som byggnadsminne den 17 januari 1994.
Reservoaranläggningen består av en tornbyggnad, och under denna, i en uppförd kulle, själva reservoaren. Tornets exteriör är mycket välbevarad sedan byggnadstiden. Det är uppfört av huggna granitblock och täcks av en kopparplåtsklädd lanternin med hög spira. Kullen omges av murar av huggen granit, i en teknik som visar stort yrkeskunnande. Trappor, också i granit, leder upp till tornbyggnaden.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län,1995-01-18, Dnr 221-2550-93