Stäng fönster Piteå kn, HELGENÄS 2:1 NORRFJÄRDENS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Den gamla träkyrkan i Norrfjärden totalförstördes efter en brand 1963. Nuvarande kyrka är en röd tegelbyggnad med bred, rektangulär plan och utbyggnad för kor och biutrymmen. Det fönsterförsedda mittpartiet höjer sig över sidopartierna och ger kyrkorummet överljus. De platta taken täcks av papp. Klocktornet över entrén är en rätvinklig, genombruten stålkonstruktion.

Kyrkorummet har röda tegelväggar och plana tak klädda med träpanel och laserade i brungult. Golvet är lagt av keramiska plattor. Kyrkan har fasta bänkinredningar. I två öppna kvarter.

Korväggen är skapad av Fritz Sjöström. Den gamla kyrkans altartavla, utförd av Karl Efraim Åkerlund, är placerad vid sidoaltaret.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998