Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 16:14 CHALMERSKA HUSET

Historik
Chalmerska huset uppfördes 1805-07 som stadshus för direktören i Ostindiska kompaniet William Chalmers. Ritningarna uppgjordes av stadsarkitekten C.W. Carlberg. Fasaden mot Södra Hamngatan, av sten i tre våningar samt souterrängvåning, är putsad och avfärgad i en ljust gulbrun ton. Mittpartiet artikuleras av sex joniska halvkolonner. Till anläggningen hör även tre längor kring en gård. Gårdsfasaderna har teglet synligt. Huset användes som bostad fram till 1929, då det inköptes av Skandinaviska banken och delvis inreddes till kontor. År 1950 restaurerades mellanvåningen och 1974 inrättades en banklokal i bottenvåningen.
Chalmerska huset utgör ett av de bästa exemplen på den empirebebyggelse som uppfördes efter det tidiga 1800-talets stadsbränder och bildar tillsammans med gårdshusen en av Göteborgs få bevarade hela gårdsanläggningar från denna tid.