Stäng fönster Malmö kn, HUSIE 172:280 HUSIE KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd av murmästare Johan Stenberg 1855-57 efter ritningar av Carl Georg Brunius och fogad till den äldre kyrkans torn. Invigd 22 november 1857 av biskop Johan Henrik Thomander.

PLAN OCH MATERIAL - Kyrkorummet har latinsk korsform med tresidig avslutning i öster.
Sakristian vid södra korsarmen är tillbyggd 1974. Huvudingång genom tornet i väster. Separata ingångar finns till sakristian och norra korsarmen.

Murarna är uppförda av gråsten med tegel i gavelrösten, omfattningar och dekorativa detaljer. Tornet byggt helt av tegel. Putsad och vitkalkad. Taktäckning av tegel, ursprungligen spån. Torntaket belagt med kopparplåt.

EXTERIÖR - Uppförd enligt 1855 års ritning. Kyrkan, som är en typisk Bruniuskyrka, är delvis förändrad genom tillbyggnaden av sakristian samt överputsningen av det gula teglet i korsarmarnas gavelrösten och i friser och omfattningar.

INTERIÖR - Det kryssvälvda kyrkorummet präglas nu av det 1973-74 års renovering, då koret utökades och altarplatsen förlades till den ursprungliga sakristian, som tidigare avskilts från koret genom en skärmvägg. I samband med denna renovering tillkom även det östra fönstret med glasmålningar av Erik Olsson. Predikstolen är utförd 1870 efter en äldre ritning av C G Brunius men saknar ljudtak. Bänkinredningen är delvis ursprunglig. Orgeln och orgelläktaren tillkom 1883.

Ursprungligen var en altaruppsats från 1642 uppställd mot den skärmvägg, som avgränsade sakristieutrymmet. Likaså övertog man från början som ett provisorium den äldre kyrkans 1600-talspredikstol. Den var placerad intill altarringens södra ände och hade uppgång direkt från sakristian. Delar av altaruppsatsen samt predikstolen är bevarade och uppsatta på väggarna i korsarmarna.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.