Stäng fönster Årjäng kn, TRANKILS STOM 1:3 M.FL. TRANKILS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – TRANKIL

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en höjd ovanför sjön Lelången i ett skogslandskap på gränsen mot Norge och Dalsland. Den befintliga träkyrkans äldsta delar härrör från 1600-talet, men den föregicks av en äldre byggnad troligen av medeltida ursprung.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En kyrka av trä uppfördes sannolikt under medeltiden, men dess utformning är inte känd. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan är uppförd av timmer och har korsformad plan med rakslutet korparti, utbyggd sakristia i öster samt torn i väster. Kyrkans byggnadshistoria är inte helt klarlagd. Grunden härrör eventuellt från den medeltida föregångaren, medan större delen av stommen sannolikt är från 1600-talet (dendrokronologisk undersökning). Tornet kan vara samtida med kyrkan eller uppfört kort tid därefter. Enligt en uppgift från 1692 var kyrkan då gammal och försedd med torn. Omkring 1740 ombyggdes den tidigare rektangulära kyrkan till korskyrka. Vid 1750-talets slut tillkom sakristian. En genomgripande reparation företogs 1824, då kyrkan skall ha nedtagits och upptimrats igen, varvid defekta delar utbyttes och södra väggen flyttades några alnar utåt.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Såväl exteriör som interiör är i sin nuvarande skepnad präglad av den genomgripande restaureringen 1948-49, utförd av Einar Lundberg, då kyrkans äldre utformning framhävdes på bekostnad av senare tillskott. År 1878 försågs kyrkans yttre med vit träpanel och tornet försågs med pyramidhuv. Vid 1940-talets restaurering spånkläddes och tjärades ytterväggarna, tornets öppningar, sannolikt från 1878, fick en enklare form och pyramidhuven höjdes. Ingångarna är förlagda i väster genom tornets bottenvåning samt i den södra korsarmsgaveln via inbyggt vapenhus. Kyrkorummet täcks av två korsande trätunnvalv med profilerad taklist. 1940-talets restaurering innebar att kyrkorummet fick en mörkare färgsättning samt att en predikstol från 1600-talet och en altartavla från 1700-talet fick ersätta motsvarande i nygotik från 1850-talet. Öppen bänkinredning från 1923.