Stäng fönster Enköping kn, VILLBERGA 3:1 VILLBERGA KYRKA

Historik
Villberga kyrka ligger norr om en rund höjd. Kyrkogårdsmurens båda medeltida stigluckor finns bevarade.

Kyrkan har rektangulärt långhus med smalare, rakslutet kor. Sakristia är vidbyggd på korets nordsida, vapenhuset mitt på långhusets sydvägg. Fyra strävpelare stödjer kyrkans östra del.

Långhus, kor och sakristia är från folkungatiden, tillkomsttiden har av Gerda Boëthius ansetts ligga mellan åren 1227-1280. Valven slogs vid 1300-talets mitt. Under samma period tillkom strävpelarna. Vapenhuset ligger inte i förband med långhuset, men kan dateras till 1250-1350 tack vare målningsspår på vinden, tydande på ett trätunnvalv.

Exteriören är relativt oförändrad sedan medeltiden, förutom en del fönsterupptagningar och fönsterförstoringar. Interiören fick det mesta av sin inredning under 1700-talet. 1907 framtogs de på 1700- talet överkalkade 1400-talsmålningarna och kyrkan fick ny färgsättning.