Stäng fönster Gotland kn, VISBY PRESSEN 1 KV PRESSEN 1

Historik
KVARTERET PRESSEN - Kvarteret Pressen är rektangulärt till formen och placerat i den västra delen av Visby innerstad. Det gränsar till Strandgatan i väster, Mellangatan i öster, Kompanigränd i norr samt Danzigergränd i söder. Den sydvästra delen av kvarteret ligger intill Packhusplan. Under medeltiden utgjorde området för kvarteret en del av den tätast bebyggda stadskärnan och låg dessutom i nära anslutning till den medeltida hamnen. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Strandrotens andra kvarter med tomtnummer 1-4 och 34-36.
Kvarteret Pressen har bildats av ett flertal sammanslagna medeltida kvarter. Troligen har området genomskurits av sex gränder som löpt mellan Strandgatan och Mellangatan. De smala kvarteren var under medeltiden fullbebyggda med höga huskroppar som mestadels vände gavlarna mot Strandgatan eller Mellangatan. Idag finns några av husen väl bevarade, om än ombyggda i senare tid. Medeltida källare och grundmurar förekommer också i stor utsträckning. Vid 1600-talets mitt motsvarades Pressen av fyra kvarter. De tre gränderna som då delade kvarteret löpte dels mellan nuvarande Pressen 5 och 6, dels mitt över gårdsplanen på Pressen 3, samt mellan nuvarande Pressen 1 och 7. Gränden mellan Pressen 5 och 6 lades inte igen förrän omkring 1800.
Kvarteret är idag indelat i sju fastigheter. På Pressen 6 finns det så kallade "Clematishuset" från 1200-talet, som delvis restaurerats till sitt forna utseende. Under 1700- och 1800-talens kraftiga utveckling byggdes åtskilliga äldre hus om i Visby. Befintliga hus moderniserades eller infogades i de nya byggnaderna, och karaktäriseras ännu idag av denna tids förändringar. Denna utveckling präglar starkt Kvarteret Pressen, som har ett flertal väl bevarade större stenbyggnader och gårdsmiljöer från just 1700- och 1800-talen, då kvarteret främst hade en befolkning bestående av borgare och handelsmän. Numera är flera av fastigheterna ombyggda interiört till flerbostadshus.
PRESSEN 1 - Fastigheten Pressen 1 är placerad i kvarterets nordvästra hörn, gränsande till Strandgatan i väster och Kompanigränd i norr. En medeltida stenbyggnad utgör grunden för den nuvarande huvudbyggnaden. Rester efter fem i rad ställda rundpelare tyder på att denna byggnad haft en högkällare. Enligt 1697 års karta motsvarade fastigheten tomt nummer 192, som även utgjorde delar av nuvarande Pressen 2. Vid denna tid fanns på tomten ett trähus och en lada med tillhörande gårdsrum. Den medeltida byggnaden låg troligen i ruin. Enligt 1785 års husklassifikation fanns på tomten ett stenhus, en verkstad och ett stall. Troligen fick Pressen 1 dagens utsträckning under början av 1700-talet.
Fastighetens nuvarande huvudbyggnad uppfördes under 1700-talets andra hälft och motsvarar den byggnad som finns medtagen i redan nämnda husklassifikation. Byggnaden är placerad längs den norra fastighetsgränsen, med långsidan ut mot Kompanigränd och gaveln vänd mot Strandgatan. Den är uppförd i två våningar med en delvis inredd vind. Dess stomme utgörs av kalksten samt i det övre planet av en skiftesverkskonstruktion. Taket är ett lertegeltäckt mansardtak.
Längs med fastighetens östra gräns finns ett uthus från andra hälften av 1800-talet.
Fastigheten är avskärmad av murar och nås från Strandgatan via en inkörsport av trä från sent 1800-tal. Porten är indelad i tre sektioner under en triangelformad överliggare, där varje sektion har ett svart gjutjärnsgaller i övre delen. Den östra gårdsmuren kan eventuellt vara en rest av ett stenhus från 1700-talet, som varit belägen på nuvarande Pressen 2. Gården är gräsbevuxen och belagd med gångar av kalkstensflis och kantas av rabatter.