Stäng fönster Västerås kn, BARKARÖBY 1:17 VÄSTERÅS-BARKARÖ KYRKA

Historik
Kyrkan anses vara byggd omkring 1200, ursprungligen bestående av långhus, ett lägre, smalare korparti i öster och litet västtorn utan klockor. På 1300-talet vidgades koret till samma bredd som långhuset och sakristia byggdes ut mot norr. Kyrkorummet var täckt med ett trätunnvalv fram till 1400-talet, då istället två kryssvalv murades över långhuset och ett stjärnvalv över koret. Vid samma tid byggdes ett vapenhus på södra långhussidan.

För mer detaljerad historia se byggnaden/Kyrkans historia samt bifogad PDF med detaljerade händelselistor med årtal, upphovsmän och specifika källhänvisningar.

Otryckta källor
Riksantikvarieämbetets antikvarisk-topografiska arkiv (ATA): Inventariebesiktning 1828, fotografier, skrivelser
Dingtuna pastorats arkiv (DP): Bygghandlingar, protokoll, rapporter
Västmanlands läns museums arkiv (VLM): Bygghandlingar, excerpter, fotografier, pressklipp, rapporter, tillstånd
Västerås kyrkliga samfällighets arkiv (VKS): Bygghandlingar, fakturor, offerter
Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel E IV B; 125, visitationsprotokoll 1861 och 1883

Litteratur
Ahlberg, Hakon & Björklund, Stefan: Västmanlands kyrkor i ord och bild 2000
Arvidsson, Ebbe: Ur Västerås-Barkarö kyrkas historia// Julbok för Västerås stift 1948 //
Kihlström, Bengt Ingmar: Västerås-Barkarö kyrka Nr 21 Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté 1983
Olof Graus beskrivning öfver Wästmanland, utgiven av Wästmanlands allehandas redaktion - Västerås 1904
Västerås-Barkarö socken - Kulturhistorisk byggnadsinventering - Västerås 1979