Stäng fönster Göteborg kn, MAJORNA 720:216 OLSSONSKA GÅRDEN

Historik
Olsonska gården är den sista bevarade av de större handels- och hantverkargårdar som var vanliga i Majorna under 1700- och 1800-talen. Den består av ett oregelbundet byggnadskomplex av trä med anor från 1700-talet, bestående av bostadshus och ekonomibyggnader kring en nästan helt sluten kullerstensbelagd gård, dominerad av tre åldriga kastanjer. År 1857 inköptes fastigheten av sjökaptenen Benjamin Olson, som skötte sin rederirörelse härifrån och gav gården dess nuvarande utseende.
Bostadshuset i två våningar mot Allmänna vägen, byggt före 1790, förhöjdes 1868 och förlängdes dessutom med en tvåvåningsdel vid Tellgrensgatan, varjämte det sammanbyggdes med ett äldre envåningshus mot Mariebergsgatan. Samtidigt tillkom troligen de båda trapphusen mot gården samt det med vedbodlängan sammanhängande avträdet med två avdelningar, en för herrskap och en för tjänstefolk. Vid en ombyggnad 1983-84 ersattes den svårt förfallna vedbodlängan av en ny ekonomibyggnad med i princip samma utseende, men avträdet är bevarat. Byggnadens exteriörer, som i stor sett är oförändrad sedan 1870-talet, har ljust gulmålad lockpanel och gråfärgad putsad stensockel. Taken är täckta med tegel utom trapphusen, som har plåttak. I flera bostadslägenheter finns välbevarad fast inredning.