Stäng fönster Hylte kn, UNNARYD 4:8 SÖDRA UNNARYDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Den stora nyklassicistisk kyrkan ligger strax norr om den medeltida kyrkans plats. Kyrkogården är omgärdad av stenmur med kraftiga, murade grindstolpar vid huvudentrén. Sedan man beslutat om nybyggnad på 1820-talet begärde församlingen nybyggnadsritning lik Skärstads kyrkas. En sådan levererades 1828 från ÖIÄ, uppgjord av Samuel Enander. Byggmästaren, Petter Pettersson, avvek dock på flera sätt från denna ritning vid byggandet 1831-33, och anslöt snarare till Södra Hestra kyrka i samma härad som ha byggt tillsammans med sin far, Pehr Eriksson. Kyrkan invigdes 1835 av biskop Esaias Tegnér. Den var då avsedd för drygt 1000 personer och har ett kyrkorum som mäter 40 x 16 m. Kyrkan är välbevarad till det yttre, i stort sett även till det inre, bortsett från modern lillkyrka under läktaren.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor i öster, torn i väster, sakristia på nordsidan. 1828 års ritning visar rak östvägg med inbyggd korabsid och sakristia/förråd i hörnen. Entréer i väster och mitt på sydsidan. Byggd i sten, spritputsad i vitt med slätputsade omfattningar. Kopparplåt på taken, ursprungligen spån, lanternin i trä, målad i vitt och rosa.

EXTERIÖR - Långhuskyrka med högt takfall, avsett för spån. Det kraftiga tornets ljudöppningar är en förenkling av det eleganta palladianska bågmotivet på 1828 års ritning. Sluten lanternin med tornur. På ritningen är lanterninen högre och öppen. Låg portal med lunettfönster över, lunettfönster i västgaveln. Ursprungligen tre fönster i koret, mittfönstret nu igenmurat.

INTERIÖR - Det rymliga kyrkorummets väggar är vitputsade, det flacka trävalvet gråblått, med taklist i rött/blått/guld. Ursprungligen utgjordes altarprydnaden av ett kors med svepduk, nu placerat på läktaren, ställt framför korets mittfönster och flankerat av nummertavlorna på ståndare. Nuvarande altaruppställning med kraftig bågram mellan kolonner, utförd av spegelmakare J A Andersson, Halmstad, och altartavla, "Korsfästelsen", av Bengt Nordenberg, tillkom 1874. Altarringen med för trakten typiskt gallerverk fanns dessförinnan. Predikstolen från 1834 är ett praktfullt exempel på den s k Mjöbäcksverkstadens alster, utförd av Johannes Andersson och sonen Johan Johansson. Den runda korgen pryds av balusterdockor, ljudtaket av sirlig lambrequin. Dess ursprungliga färgsättning var gråvit med dockor i rödbrunt och inslag av stänkmarmorering i svartrött och guld. Mellan ljudtak och korg ett lunettfönster, ett ovanligt arrangemang. Svängda korbänkar, modern kororgel. Fyra slutna bänkkvarter, fernissade i trävitt, lasering i brunt och blått. Läktarbarriär med konvext mittparti och gallerverk likt altarringens. Orgeln ursprungligen byggd av J N Söderling, Göteborg, 1842, med fasad efter anonym ritning från samma år från orten. Under läktaren har inretts ett kapell med altare i söder, där nedre delen av fönstret avskärmats till två små rektangulära fönster med glasmålningar i starkt rött och gult. Läktarstöden inklädda och laserade i brunt och blågrått.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993