Stäng fönster Eksjö kn, SOCIETETEN 1 SOCIETETSHUSET

Historik
EKSJÖ STAD - NORRA STADSKÄRNAN - Eksjö växte fram som stad under medeltiden. År 1568 brann staden ned och återuppbyggdes på sin nuvarande plats med en stadsplan av senmedeltida typ. Staden hade vid denna tid en mycket lantlig prägel. Först under 1700-talet började invånarna i Eksjö att i större utsträckning uppföra hus i två våningar. År 1856 brann Eksjös södra del och en ny stadsplan upprättades. Den tog hänsyn till tidens ideal med bl a bredare gator för att värna hygien och motverka stadsbränder. I Eksjös stadskärna förenas två skilda stadsbyggnadsepoker som ger möjlighet till intressanta jämförelser av byggnadssätt och stadsbild. Den norra delen av stadskärnan med sin ålderdomliga småstadsbebyggelse, blev tidigt uppmärksammad för sina kulturhistoriska värden. Bebyggelsen, som bland annat består av en rad stora borgar-, handels- och hantverksgårdar, har i stor utsträckning behållit sin ursprungliga prägel, som i en del fall går tillbaka till 1600-talet.

SOCIETETSHUSET - Det s.k. Societetshuset består av fyra sammanbyggda hus kring en inbyggd gård. Fastigheten slogs samman av två fastigheter på 1700-talet. Omkring 1830 genomfördes en omfattande ombyggnad och offentliga nöjes- och samlingslokaler skapades i huset. Denna offentliga verksamhet pågick fram till 1860-talet. Ombyggnader i skilda delar av fastigheten har skett vid ett par tillfällen. En omfattande restaurering genomfördes 1986-87, varvid byggnaden utvändigt återställdes till utseendet vid sekelskiftet. Huvudfasaden vetter mot Lilla Torget och mot Norra Storgatan ligger en affärs- och bostadslänga. Utmed Nygatan finns en f d stall- och förrådsbyggnad och mot grannfastigheten ligger en bostadslänga. Byggnaden är timrad i två våningar. Längan mot Nygatan är klädd med liggande fasspontpanel. De övriga fasaderna är klädda med locklistpanel med lister av halvrund profil. Huvudfasaden mot Lilla Torget är symmetriskt uppbyggd med frontespis. Västra längan har liggande tvåluftsfönster till en mezzaninvåning. Längorna har sadeltak och vilar på en grund av putsad sten. Under takfoten finns en profilerad gesims.

Byggnadsminnet ligger inom den del av den norra stadskärnan i Eksjö som genom beslut, daterat 1993-09-20, har ett utpekat och avgränsat skyddsområde. Beslutsdokumentet finns under anläggningen: Eksjö kn, GATUMARKEN I DEN NORRA STADSKÄRNAN I EKSJÖ

KÄLLOR: Beslut - Angående byggnadsminnesförklaring av byggnad (Socitetshuset) på fastigheten Sociteten 1 i Eksjö, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1991-09-30. Dnr 221-374-89
Beslut - Angående skyddsområde för byggnadsminnen i den norra stadskärnan i Eksjö, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1993-09-20. Dnr 221-5238-93