Stäng fönster Åsele kn, VISKA 1:115 FREDRIKA KYRKA

Historik
Tätorten Fredrika i Åsele kommun ligger 58 km öster om Åsele och 110 km väster om Umeå. Den rikliga förekomsten av fångstgropar i omgivningarna vittnar om att jägar- och fiskarfolk uppehållit sig i trakten långt före dess kolonisation på 1740-talet. Fram till maj 1799 hette orten Viska (från samiskans Visteke) som ungefär betyder "platsen som är rik på renlav. Namnändring skedde samtidigt som Fredrikas 40 bönder bildade egen församling, från att ha varit kapellag under Åsele församling sedan 1785. Namnet Fredrika kommer från konung Gustaf IV Adolfs gemål drottning Fredrika av Baden, liksom namnen på grannförsamlingarna Dorotea och Vilhelmina. År 2010 uppgick församlingen i Åsele-Fredrika församling.