Stäng fönster Kramfors kn, ULLÅNGERS PRÄSTBORD 1:26 ULLÅNGERS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ULLÅNGER

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omnämnd 1316 (DS 2043).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen bildades i början av 1300-talet ur Nordingrå och ligger i kustbygden. Kyrkan ligger för sig söder om tätorten på en svag höjd i utkanten av det centrala odlade området. Kyrkan ligger i änden på en dalgång som vid medeltidens början var en invik av nuvarande Ullångerfjärden. Invid kyrkan ligger församlingshemmet. Gravfält från yngre järnålder finns i kyrkans närhet. Ullångers klockstapel från 1754 finns nu på Länsmuseet Murberget.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan har korsformad plan med smalare, rakslutet kor i öster och torn i väster; på korets nordsida finns en sakristia och på dess södra sida ett runt dopkapell. Kärnan i den befintliga kyrkan utgörs av en medeltida salkyrka av osäker ålder. Kyrkan ombyggdes och utvidgades 1907-09 efter ritningar av arkitekt Gustaf Hermansson och fick då västtorn, korsarmar och ett smalare kor samt en sakristia norr därom. I sydöstra hörnet finns ett runt dop- och vigselkapell tillbyggt 1935 vid en restaurering ledd av Curt Björklund. Åren 1973-74 restaurerades kyrkan efter förslag av arkitekt Torsten Esshagen, Östersund, då sakristian utvidgades.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Dop- och vigselkapellet har kupolformigt yttertak, kyrkans övriga delar har sadeltak. Tornet kröns av en spira i barockstil. Kyrkans murar är putsade och avfärgade i vitt, med nationalromantiska tegelblinderingar i gavelröstena och i tornets översta del. Ingång finns i väster genom tornet. Kyrkorummets alla delar täcks av tegelvalv i medeltida stil, av vilka det västra i långhuset är från 1400-talet och det östra från 1751. Altarväggen pryds av en trefönstergrupp med glasmålningar från 1908-09 av den tyske dekorationsmålaren Hugo Schultz från Sandö glasbruk. Från samma tid var den målade valvdekor av Sven Linnborg, som övermålades 1935, då strävan var att så mycket som möjligt tona ner spåren av 1909. Vid restaureringen 1973-74 återinsattes korets glasfönster och altaruppsatsen återfördes till kyrkan. Predikstolen från 1699 är troligen gjord av Hans Biskop och målad 1703 av Lars Målare från Härnösand, som också utfört läktarbarriärens apostlabilder, nu i tornrummet. Den gamla kyrkans altaruppsats, tillverkad 1764 av Johan Edler d ä och målad av Eric Hofverberg, sitter uppsatt i norra korsarmen. Orgelfasaden från 1909 är ritad av Gustaf Hermansson.