Stäng fönster Gotland kn, NÄS KYRKOGÅRDEN 1:1 NÄS KYRKA

Historik
Näs socken utgörs av näset ovanför Burgsviken vid Gotlands sydvästra kust. Kyrkan har en central placering i förhållande till gårdar och vägnät. Den medeltida kyrkan består av långhus, västtorn, smalare rakslutet kor samt sakristia på korets nordsida. Byggnadsmaterialet är sandsten med kalksten i portalerna. Långhus, torn och kor är enhetligt uppförda under 1200-talets senare del. Sakristian tillkom 1814 och utvidgades 1862. Kyrkans fasader är vitputsade, med undantag för hörnkedjor och omfattningar där stenen lämnats frilagd. Långhuset, det lägre koret samt sakristian täcks av tegelklädda sadeltak. Tornet har en smalare överdel, ovanför pulpettak i norr och söder, och kröns av en kort spira med ljudgluggar; nuvarande övervåning och spira är från 1864. Ingångar finns på tornets nordsida samt på korets respektive långhusets södra sidor; portalerna har spetsbågiga omfattningar, långhusportalen har skulpterade kapitälband, tornportalen rekonstruerades 1989-90. Korets östfönster är ursprungligt, övriga fick sin nuvarande utformning vid en restaurering 1910. Kor, långhus och ringkammare täcks invändigt av varsitt tältvalv; långhusvalvet är ett av Gotlands största. Triumf- och tornbågen är spetsbågiga. Vid arkitekten Jan Utas restaurering 1989-90 framtogs kalkmålningar. Korets ornamentala målningar, inklusive triumfbågens kvadermålning, härrör från 1200-talets senare del, medan långhusets passionssvit (två scener synliga) tillhör Passionsmästarens krets från 1400-talet. Rester finns även av efterreformatorisk målningsdekor. Av intresse är också kyrkans medeltida putsristningar samt en väl bevarad vigvattensnisch i långhusportalens inre smyg. Altaruppsatsen av sandsten är från 1692. Predikstolen är möjligen tillverkad 1706.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.