Stäng fönster Smedjebacken kn, MALINGSBO 1:3 MALINGSBO KYRKA

Historik
Malingsbo ligger inom Söderbärke finnmark, ett vidsträckt och svårtillgängligt skogsområde som började befolkas av finnar under 1500-talet. År 1625 uppfördes dammarna i Hedström-men, vid utflödet från Malingsbosjön. Kort därefter kunde hytta och hammare anläggas på platsen. Redan under följande årtionden utvecklade sig Malingsbo bruk till ett dynamiskt in-dustriellt centrum vars framgång baserades på förekomsten av malm, skog och vatten. I början på 1890-talet nedlades järnframställningen helt, bruksepoken var över och skogsbruket blev därefter huvudnäringen.
Ett kapell inreddes på 1660-talet i en av herrgårdens salar. Det brukades fram till år 1700 då byggnaden drabbades av eldsvåda. Samma år återuppfördes herrgården, med sina nuvarande fem byggnader i tidstypisk och representativ karolinsk arkitektur. Kapellrummet ersattes dock med en fristående kyrkobyggnad som uppfördes strax intill herrgården. Några år senare, 1708, kunde det nya brukskapellet tas i bruk. Det invigdes dock inte förrän 1711 och helgades åt Sankta Anna, bergsmännens skyddshelgon. Det nya kapellet uppfördes huvudsakligen på be-kostnad av brukets dåvarande ägare, landshövdingen i Nyköpings län Petter Snack, men även bygdens folk bidrog med dagsverken och material.
Det är oklart vem som utförde ritningen till kapellet, en för sin tid i dessa trakter högst ovanlig byggnad. Det spekuleras att Nicodemus Tessin d.y. skulle kunna vara upphovsmannen, klart är däremot att bergmästare Adam Leijel agerade byggmästare.
Kyrkobyggnaden har en oktogonal centralplan och är uppförd med en stomme av timmer som så småningom fodrades med panel.

För mer historik kring kyrkan se kyrkan/kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.